Життя в борг: чому зростає заборгованість та за рахунок чого уряд її погашатиме

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

У держбюджеті-2017 передбачено, що гранична межа державного боргу на кінець року має бути 1 трильйон 750 мільярдів гривень. Сьогодні він уже становить на 200 мільярдів більше. Це при тому, що зараз лише середина року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи ситуацію з виплатою зовнішніх та внутрішніх боргів.

«Вже на середину 2016 року уряд перевищив граничну межу державного боргу на цей рік на 200 мільярдів гривень. Сам прем’єр визнав, що держборг складає 80% ВВП країни. Якщо так триватиме й надалі, то до кінця цього року запланований граничний показник буде перевищений у кілька разів. Це означає, що всі так звані досягнення уряду – підвищення зарплат, пенсій, виплат – робитимуться за рахунок інфляційного ефекту. Крім того, за рахунок збільшення держборгу», – констатував економіст.

Напозичались. Пораховано, як зростає державний борг УкраїниСтаном на травень 2017 року сукупний державний борг України перевалив за 74 мільярди доларів. «Слово і Діло» вирішило простежити, як ми до такого дожилися і скільки на сьогодні винен зовнішнім та внутрішнім кредиторам рядовий українець.

Як уточнив експерт, така ситуація склалася через низку факторів, зокрема через соціальний популізм уряду.

«Реальних коштів у економіці під соціальний популізм уряду немає. Економіка показує зростання лише в межах 2%. Соціальні платежі уряд піднімає вдвічі, зокрема заробітну плату. Середні показники зарплати також зростають на десятки відсотків. Такого в економіці не буває. Якщо економіка зростає на 2%, то соціальні платежі також мають зростати в межах 3-5% максимум. Звісно, за умови забезпечення нормальної інфляції, яка в нас складає двозначне число», – пояснив Новак.

За його словами, ми фактично беремо нові борги, щоб віддавати старі. Фахівець підкреслив, що більша частина коштів МВФ іде на погашення внутрішнього боргу, а менша – на поповнення золотовалютних резервів.

«Але й ті резерви не використовують за призначенням, а саме для забезпечення стабільності національної грошової валюти», – додав він.

У нас ситуація, коли золотовалютні резерви зростають, а гривня девальвує. Уряд бере в борг, але при цьому держборг зростає ще більше.

«Погасити борги без МВФ реально, але питання в тому, за рахунок кого. Знову за рахунок українців? Якщо не буде траншу МВФ, значить, ці гроші потрібно буде брати з бюджету за рахунок якихось статей. Не виключено, що дійдуть до соціальних статей або уріжуть статті розвитку. Собі уряд нічого зменшувати не збирається, що засвідчили правки до бюджету. У змінах збільшені витрати на ГПУ, правоохоронну систему, АП. На собі уряд заощаджувати точно не буде», – проаналізував ситуацію Андрій Новак.

Скільки на сьогодні винен зовнішнім і внутрішнім кредиторам пересічний українець, аналітики «Слова і Діла» з’ясовували в матеріалі «Напозичались. Пораховано, як зростає державний борг України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: