Порожній барабан завжди звучить голосніше: з чим не впоралися депутати протягом шостої сесії ВР

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Для того, щоб зрозуміти, з якими результатами ВР пішла на канікули, варто відразу розділити обіцянки, що дають народні обранці, на дві групи – стратегічні та ситуативні.

Про це політолог Валентин Гладких розповів під час прес-конференції, присвяченої виконанню обіцянок народними депутатами України протягом шостої сесії VIII скликання.

Ми їм обіцяємо-обіцяємо, обіцяємо-обіцяємо, а їм усе мало

«Стратегічні обіцянки, як правило, обговорюються не одну сесію. Про них говорили, говорять і будуть говорити ще довго. Здебільшого це ті обіцянки, що зафіксовані в програмних документах, передвиборчих програмах. Класичним прикладом такої обіцянки є зняття недоторканості», – зазначив Гладких.

До парламенту з гаслами про скасування депутатської недоторканості йшли три політичних сили, хоча одна з них – «Свобода» – так і не потрапила до ВР. «Батьківщина» та «Самопоміч» були переконливішими, однак остання фракція не завжди була одностайною в цьому питанні.

Експерт уточнив, що стратегічна обіцянка багатьох нардепів, у тому числі спікера ВР, яка залишається проваленою до сьогодні, стосується підвищення ефективності роботи парламенту.

За словами політолога, до стратегічних питань належить і оновлення складу ЦВК.

«Це питання з’явилося на порядку денному ще навесні минулого року. Тоді президент запевняв, що вже внесена кандидатура, але питання досі залишається невирішеним», – нагадав Гладких.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що у 2014 році вибори до ВРУ відбудуться за відкритими спискамиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Така ж ситуація і з призначенням омбудсмена. Кандидатура досі не внесена й не проголосована. При цьому суспільство дещо втратило пильність, але це не зменшує важливості ще одного питання, зокрема щодо зміни тієї виборчої системи, яка існує в країні. Навіть у ВР минулого скликання було зареєстровано 5 законопроектів щодо пропорційної системи з відкритими списками. За якими правилами відбуватимуться вибори, невідомо до сьогодні», – продовжив політичний експерт.

При цьому, наголосив експерт, реформаторські зміни залишаються на низькому рівні.

«В першому читанні ухвалили лише пенсійну реформу. Епопея триватиме. Законопроект про медреформу – лише вихідна точка, яка потребує доопрацювання. Те ж саме стосується земельної та освітньої реформ», – додав Гладких.

Сказано – не зроблено

Як наголосив політолог, яскравим прикладом ситуативної обіцянки стала тема боротьби з деофшоризацією.

«На цьому спекулювали всі – від Ляшка до керівника фракції БПП Герасимова. Але ця історія поки нічим не завершилася», – зауважив він.

На його думку, так само раптово піднялася хвиля популізму на темі подвійного громадянства.

Що не встигла зробити Рада за час шостої сесії?«Слово і Діло» продовжує серію публікацій за підсумками шостої сесії парламенту. Сьогодні поговоримо про обіцянки, які депутати дали, але не встигли виконати за цей час.

Як зауважив політолог, до ситуативних резонансних тем можна віднести питання видобутку бурштину.

«Ще одна проблема, яка існувала давно, але законопроекти для її вирішення почали з’являтися раптово, стосується реінтеграції Донбасу. Здається, навіть голлівудські кінофільми отримують менше промоушену», – підкреслив фахівець.

Порожній барабан завжди звучить голосніше

Підбиваючи підсумки, експерт висловив скепсис із приводу того, що депутати в подальшому почнуть виконувати свої обіцянки.

«Складається так, що в нас найбільш відповідальні політики є найменш присутніми в інформаційному просторі. Більшість прізвищ нам узагалі невідомі. Натомість ті, хто є найменш відповідальними, частіше за всіх фігурують у медіа», – констатував він.

Гладких припустив, що такий дисбаланс і призводить до думки суспільства про те, що ВР України – збіговисько балаболів, які постійно обіцяють, але нічого не виконують.

«Хоча в нас є депутати, рівень відповідальності яких є досить високим, просто про них ніхто не знає. Такий стан речей у нашому політикумі відображає приказка «Найгучніше звучить порожній барабан». Саме ці «барабани» створюють інформаційний шум, в якому тоне можливість конструктивної роботи. Можливо, в наступному політичному сезоні «порожні барабани» втамують бажання звучати голосніше й почуємо голоси тих, хто може бути прикладом для наслідування», – резюмував Валентин Гладких.

Хто з нардепів обіцяв скасувати літні канікули для проведення реформ у країні, але так і не зміг відмовити собі у відпустці, аналітики «Слова і Діла» з’ясовували в матеріалі «Попрацювали – і досить. Хто з депутатів обіцяв продовжити сесію Ради, а потім спасував».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: