З якими невиконаними обіцянками депутати пішли на канікули

Читать на русском
Нещодавно народні обранці пішли на канікули, так і не розглянувши чимало проблемних питань, незважаючи на обіцянки депутатів і самого президента.

Нещодавно народні обранці пішли на канікули, так і не розглянувши чимало проблемних питань, незважаючи на обіцянки депутатів і самого президента.

Про це повідомила головна редакторка аналітичного порталу «Слово і Діло» Катерина Пітєніна під час прес-конференції, присвяченій виконанню обіцянок народними депутатами України протягом шести сесій VIII скликання.

Що не встигла зробити Рада за час шостої сесії?«Слово і Діло» продовжує серію публікацій за підсумками шостої сесії парламенту. Сьогодні поговоримо про обіцянки, які депутати дали, але не встигли виконати за цей час.

Зокрема, поза увагою нардепів залишилися питання ухвалення нового виборчого законодавства, зняття депутатської недоторканності, призначення уповноваженого ВР з прав людини та нового складу Центральної виборчої комісії. Крім того, обіцяного головою парламенту посилення відповідальності нардепів також не відбулося.

Серед депутатських об’єднань найвідповідальнішими були визнані фракції «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».

У «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» – найбільша кількість зареєстрованих обіцянок (відповідно до статусу найбільшої фракції парламенту). З 2469 зобов’язань члени БПП виконали 740. Усі позафракційні депутати дали 1190 обіцянок. 798 обіцянок мають у своєму активі депутати з Радикальної партії, 268 – представники депутатської групи «Воля народу», 409 – парламентарі від партії «Відродження», 1031 обіцянка дана нардепами від «Опозиційного блоку». Депутати з «Об’єднання «Самопоміч» дали 996 обіцянок, члени «Батьківщини» мають в арсеналі 742 обіцянки.

У летаргічному сні: з якими результатами пішла на канікули Верховна Рада?За останні півроку Верховна Рада 8-го скликання не спромоглася ухвалити жодної суттєвої реформи. Натомість парламент потопає в скандалах та гучних камінг-аутах нардепів. Що очікує парламент напередодні нового політичного сезону у вересні?

Крім того, коментуючи виконання обіцянок дообраними в липні 2016 року депутатами, Катерина Пітєніна зазначила: «Слід не забувати, що до ВРУ минулого липня додатково пройшло семеро нардепів. Люди в мажоритарних округах довірили їм свої голоси, орієнтуючись на їхні передвиборчі обіцянки. Минув рік і стало зрозуміло, що виконувати обіцяне необов'язково: 6 народних депутатів не виконали жодної своєї обіцянки, частина обіцянок була провалена, а найвідповідальніший депутат із дообраних виконав лише 10% своїх обіцянок. Важко зрозуміти, навіщо держава витрачає гроші на довибори, якщо депутати не квапляться виконувати те, що обіцяли виборцям».

Спікери зауважили, що мажоритарники, які ніколи раніше не обиралися до ВРУ, виконують обіцянки значно сумлінніше за досвідчених нардепів, які прийшли в політику ще в 90-х. Водночас присутність «нових облич» у законодавчому органі жодним чином не впливає на ефективність його роботи.

Політолог Валентин Гладких наголосив: «Зважаючи на результати роботи окремих депутатів, мимоволі пригадуєш японську приказку про те, що найгучніше звучить порожній барабан. Виявляється, що найбільш відповідальними є нардепи, які найменше відомі широкій громадськості, найменше присутні в інформаційному просторі, про чию діяльність суспільство найменш поінформовано. Натомість надзвичайно помітна інформаційна присутність парламентарів, які навряд чи можуть пишатися виконанням власних обіцянок. Через таку викривлену ситуацію в інформаційному полі в суспільства складається хибне враження про ефективність роботи нардепів, що спричиняє різко негативне ставлення громадян до парламенту».

Про те, хто з депутатів обіцяв продовжити сесію Ради, а потім спасував, можна прочитати в матеріалі «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: