Підсумки роботи ВР: скандали, відкладені на потім реформи та загроза розпуску парламенту

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Останні два тижні роботи парламенту ознаменувалися гучними скандалами щодо голосувань за позбавлення депутатської недоторканності низки народних депутатів. Ледве ухваливши рішення щодо деяких нардепів і проголосувавши в першому читанні довгоочікувану пенсійну реформу, Рада до 5 вересня пішла на канікули.

Про це в ексклюзивному матеріалі «У летаргічному сні. З якими результатами пішла на канікули Верховна Рада?» для «Слова і Діла» розповів політичний експерт Олександр Радчук.

«Законодавчі зміни заснули в летаргічному сні ще на початку другого року каденції ВР 8-го скликання, коли стало очевидно, що з коаліцією в парламенті серйозні проблеми. Результативність голосувань часто залежить від зовнішніх чинників, а «згуртованість» коаліції – від політичних дивідендів. Особлива роль АП стає дедалі більш очевидною. Тоді як політичне партнерство зразка 2014 року між тодішніми коаліціантами повністю звелося нанівець», – констатував Радчук.

У нинішньому парламенті дедалі частіше відбуваються рецидиви неперсональних голосувань, прогули нардепів, скандали й бійки.

«Втім, така ситуація не змусила нардепів продовжити собі сесію. З іншого боку, і 2015-го, і минулого року парламент уже продовжував сесії, але зібрати на них нардепів було вкрай важко. У 2015 році народні обранці зібралися 31 серпня для того, щоб внести зміни до КУ в частині децентралізації. Тоді події біля ВР завершилися бійкою й вибухом гранати, що коштувало життя чотирьом нацгвардійцям і поранення десяткам мітингувальників», – нагадав політолог.

На думку експерта, перші півроку роботи парламенту важко назвати ефективними.

«На низькому старті так і залишилися пенсійна та медична реформи, на осінь відклали законопроект про про реінтеграцію та деокупацію ОРДЛО, питання реалізації Мінських угод – без змін. Також до вересня відклали й вибори аудитора НАБУ, запуск Верховного суду», – зазначив політичний експерт.

Політолог уточнив, що невирішеними залишилися й кадрові питання, зокрема щодо відставки Стеця та Кутового.

На його переконання, до самої роботи парламенту, а точніше до спікера ВР також є претензії.

«За півроку Парубій так і не зміг запустити реформування самого парламенту. Нардепи не особливо хочуть змінювати свій порядок роботи й робочий графік», – додав він.

Як вважає Радчук, особливої ​​уваги потребують зміни, які можуть вплинути на якість обрання наступного складу Верховної Ради.

«Дивною виглядає відсутність рішення про обрання нового складу ЦВК. Окремої уваги потребують і зміни до виборчого законодавства. Як саме будуть формуватися відкриті списки – загадка. А без цих змін навіть гіпотетичне переобрання нового складу ВР на чергових або позачергових виборах позбавлене сенсу», – заявив політолог.

За його словами, кульмінацією нинішніх скандалів у Верховній Раді стали подання ГПУ на зняття недоторканності та згоду на притягнення до відповідальності низки нардепів.

Експерт припустив, що саме питання про зняття депутатської недоторканності може стати подразником, який запустить вибух народного обурення вже до кінця цього року.

У нардепів цього скликання буде вибір – або прислухатися до вимог громадян і зайвий раз не дратувати їх своїм привілейованим становищем, або знову піти на конфлікт із непередбачуваними наслідками. Позачергові перевибори в такому разі стануть найбільш простим виходом.

Політолог уточнив, що за останніми соцопитуваннями парламенту як інституту законодавчої влади довіряють лише 9% опитаних.

«До цього показника додається й негативна оцінка роботи ВР з боку Заходу. Крім гальмування реформ, нинішній склад практично не враховує думки суспільства щодо тих чи інших процесів у країні», – наполіг він.

«Незважаючи на те, що кількох народних обранців таки позбавили недоторканності, парламент показав повну неспроможність до самоочищення. Фактор довіри щодо суспільних потреб і своїх прямих обов'язків може стати визначальним у питанні легітимності ВР. У 2007 році така ситуація зі зневагою очікувань виборців призвела до розпуску парламенту 5-го скликання», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «У летаргічному сні. З якими результатами пішла на канікули Верховна Рада?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: