Боротьба з нардепами-корупціонерами: відпустять чи судитимуть?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

З приводу справ Лозового, Дейдея, Полякова, Розенблата та Довгого можна сказати, що просто йде цілеспрямована кампанія щодо ВР, з якої роблять виплодок пекла.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородний, оцінюючи зняття недоторканності з трьох підозрюваних нардепів і повідомлення про те, що справи щодо Дейдея та Лозового заходять у глухий кут.

«У парламенты геть не всі янголи, але знову винною в усьому роблять ВР. Якщо розбиратися по суті того, що напрацювали НАБУ та ГПУ, то справи не мають жодної судової перспективи», – констатував Загородний.

За його словами, щодо справ Дейдея та Лозового, то в нас не заборонено отримувати позики від фізосіб безпроцентно, з необмеженими сумами й термінами.

«Це ж стосується і заповіту, і подарунків. Тим більше такою ж схемою легально скористався борець із корупцією Сергій Лещенко, який нібито отримував позику на 10 років у розмірі 150 тисяч доларів. Його тоді затято захищало НАБУ. Фактично, НАБУ скоїло посадовий злочин, коли заявило, що провело тоді перевірку, хоча насправді нічого не проводило», – зазначив експерт.

Скільки обіцянок встигли виконати підозрювані нардепи?Напередодні останнього пленарного тижня літньої сесії Верховної Ради «Слово і Діло» проаналізувало, як добре виконують свої обіцянки народні депутати, доля недоторканності яких буде вирішуватися найближчими днями.

Щодо Довгого, то, на його думку, справа абсолютно провальна.

«Було колегіальне рішення. Йому висувають порушення регламенту – але ж це адміністративне порушення, а не кримінальне. Максимум – штраф», – додав він.

На його переконання, якби справа була серйозною, то потрібно було порушувати справи проти всіх 65 депутатів, які тоді ухвалювали рішення щодо Жукова острова.

«Але якщо подивитися на склад Київради 2007 року, то ми виявимо багато прізвищ, які є зараз у ВР. Це дає зрозуміти, що справа з місця не зрушиться. До того ж були й тоді програні справи в прокуратурі. Все вже настільки юридично легалізовано, що зробити що-небудь неможливо», – підкреслив фахівець.

Така ж доля, на його думку, чекає й на справу Полякова-Розенблата.

«Справа не має жодної судової перспективи. Сама форма провокації хабара, яку нібито здійснив агент, є підслідною для агента. Про це йдеться в 370 статті Кримінального кодексу. Другий момент – немає складу злочину й немає державного збитку. НАБУ просто показує фейкові справи, й ця справа буде розвалена ще на стадії досудового слідства. Адвокати ставитимуть запитання, на які НАБУ не має відповідей», – проаналізував ситуацію Тарас Загородний.

Детальніше про те, як підозрювані народні обранці виконують власні зобов'язання, читайте в матеріалі «Скільки обіцянок встигли виконати підозрювані нардепи?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: