Персони нон ґрата в ЄС: проблеми з безвізом для кримчан і примусове громадянство РФ

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Проблема в тому, де видавати візи – в Росії чи в Україні. Вже маємо приклад, коли італійське посольство в РФ видавало шенгенські візи кримчанам із паспортами РФ. Інцидент переріс у серйозний скандал, тому що це неприпустимо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів правозахисник Борис Захаров, оцінюючи прохання депутатів Європарламенту про надання дозволу кримчанам із російським паспортом користуватися безвізом з ЄС.

«Ситуація була такою, що дійсно більшість не мала іншого вибору, окрім як прийняти російське громадянство. Маємо безліч міжнародних доказів та прикладів того, як це відбувалося. Зокрема, був випадок, коли лікар, який мав приватну клініку й до останнього не хотів отримувати російський паспорт, наголошуючи, що він залишається громадянином України, все ж був вимушений відступити. Надійшов наказ і його клініку просто закрили, не пустили на прохідній до його ж організації, висунувши вимогу: поки не буде паспорта РФ, не буде роботи», – констатував Захаров.

Вибір у кримчан, звичайно, був. Але суть його полягала в наступному: бути безробітним, обмеженим у правах на окупованих територіях, тому що без російського паспорта людина там нічого не може, чи прийняти російське громадянство, щоб жити.

«Україна за законом визнає лише одне громадянство – українське. Кримчани за законом є громадянами України», – наголосив правозахисник.

На його переконання, візи можуть видаватися тільки в Україні, а кримчани мають їхати в Україну, робити біометричні паспорти й лише потім виїжджати до країн ЄС.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

«Зовсім незначною мірою система транспортного сполучення зі столицею ускладнює в’їзд в Україну, але здебільшого ця проблема надумана та суто логістична. Щоб отримати паспорт, потрібно перетнути лінію розмежування чи адміністративний кордон. Крім того, є й сполучення літаком. Натомість варто пам’ятати, що це окуповані території, й видавати візи в РФ – це порушення фактично суверенітету України, адже ми не визнаємо примусове громадянство. Єдина практика має бути у всіх країнах ЄС, щоб жодних винятків, як з Італією, не було», – проаналізував ситуацію Борис Захаров.

Нагадаємо, минулого року народний депутат України Рефат Чубаров пообіцяв, що Меджліс кримських татар відкриє своє представництво в Брюсселі.

Хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів до складу України, можна ознайомитися в інфографіці «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: