Климпуш-Цинцадзе: Україна може не отримати 600 мільйонів євро від ЄС

Читать на русском
Якщо до кінця жовтня Україна не виконає низку умов ЄС, то може не отримати 600 мільйонів євро допомоги.

Якщо до кінця жовтня Україна не виконає низку умов ЄС, то може не отримати 600 мільйонів євро допомоги.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Якщо Україна не виконає ці умови до кінця жовтня в прийнятному для наших партнерів форматі, щоб хоча б деякі питання перебували на фінальній стадії, то ми не зможемо отримати останній транш макрофінансової допомоги», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що ця програма допомоги від ЄС завершує своє дію 4 січня 2018 року, і якщо Україна не встигне, то необхідно буде вести нові переговори.

Стали відомі умови отримання Україною фінансової допомоги від ЄСУкраїна та Європейський Союз готові поглибити співпрацю в рамках спільної програми реформ, розпочатої в 2015 році.

Серед умов, які Україні необхідно виконати: створення умов, за яких було б неможливо порушувати зобов'язання України щодо зони вільної торгівлі з ЄС (як от мораторій на продаж лісу-кругляка або запровадження додаткових мит на вивезення товарів), створення автоматизованої системи попередньої перевірки НАЗК електронних декларацій із використанням доступу до всіх реєстрів, у тому числі Державної фіскальної служби.

Для вирішення цього питання необхідно внесення змін до законів, а також НАЗК має провести організаційні дії для початку роботи такої системи.

Вимогою також є створення відкритого реєстру неповернених кредитів.

Крім того, серед вимог – вирішення питання соціальних виплат переселенцям. Климпуш-Цинцадзе заявляє, що в цьому питанні досягнуто відчутного прогресу – Міністерство соціальної політики провело перереєстрацію й щотижня передає ЄС статистику здійснення виплат.

Зазначимо, США планують виділити на українську оборону майже півмільйона.

Раніше Швейцарія виділила кошти на утвердження гендерної рівності в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: