Біометричний режим з РФ: владі потрібно просто скопіювати систему, що діє в країнах Шенгену

Читать на русском
Богдан Яременко

Майже місяць переливали з пустого в порожнє щодо віз із Росією. Нарешті українська влада таки второпала, що візи не будуть рішенням проблеми, а справжньою проблемою є відсутність в Україні системи ідентифікації іноземців за біометричними даними.

Про це дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Нарешті в нас припинили говорити про візи та про створення відповідної системи. Але будемо радіти ще більше, коли наша влада почне спочатку думати, а потім говорити. Тому що для біометричного режиму варто врахувати дві позиції. По-перше, система збору біометричних даних та ідентифікації іноземців не може бути запроваджена лише для росіян», – констатував дипломат.

На його переконання, біометрика має бути запроваджена для всіх іноземців.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

По-друге, наголосив експерт, українській владі потрібно спробувати відмовити собі в бажанні вкрасти на створенні цієї системи.

«Хоча до американських технологій у цій сфері довіри більше, але оскільки ми вже йдемо в Європу, нехай поки з точки зору Європи й без перспектив дійти до неї, то нам потрібно просто скопіювати ту систему, що діє в країнах Шенгену. Можливо, вони самі її для нас і встановлять. А нам залишатиметься лише підігнати внутрішні норми та законодавство під відповідні вимоги», – вважає міжнародний експерт.

При цьому, додав він, не варто поспішати звітувати про те, що система запрацює до 1 січня 2018 року.

«Такі речі можуть запроваджуватися роками. Головне – визначити завдання й почати працювати», – резюмував Богдан Яременко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясовували, в яких містах прихильників запровадження візового режиму з РФ більше, а де ця ініціатива користується меншою популярністю. Докладніше читайте в матеріалі «В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: