Матіос розповів про схему розкрадання Клименком та суму збитків

Читать на русском
Військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що до справи Клименка причетні дві компанії з управління активами та відомі особи.

До справи, за якою сьогодні проводять понад 150 обшуків, причетні дві компанії з управління активами та відомі особи.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час прес-конференції у Києві, передає «Слово і Діло».

Він також зазначив, що через їхні схеми Україна зазнала збитків на 12 мільярдів доларів.

«Наголошую, що вкравши 12 мільярдів доларів за курсом 8, а це 96 сільярдів гривень, із бюджету України, Клименко таким чином вкрав у кожного українця, з тих 40 з лишком мільйонів українців, від немовляти до пенсіонера ... 300 доларів за курсом 8», – заявив Матіос.

«Нам доведеться досить довго разом із департаментами кіберполіції та департаментом економіки Нацполіції робити огляди цього всього, але ми переконані, що там будуть дуже знакові прізвища, транші й механізми», – заявив він.

«Ми знайшли унікальний європейський інструмент – компанію з управління активами. Ми довго не могли зрозуміти, як можна було вкрасти гроші, й потім якось легалізувати, щоб у мого колеги Горбатюка 2 роки не було запитань. Так от, компанія з управління активами зробила схему – майже легальну, практично досконалу – коли мільярд грошей у найактивніший період Революції Гідності був заведений у країну й працював до сьогодні!», – сказав Матіос.

Він не назвав «прізвища концесіонерів чи тих, хто скористався послугами цих двох компаній з управління активами, просто від «сім’ї» екс-президента, закінчуючи чинними правоохоронцями».

«Коли чинні правоохоронці – не буду називати нікого поки – отримують при курсі 8 гривень за долар по 6-7 мільйонів гривень дивідендів у певні періоди часу, то це точно викликає запитання», – зазначив головний військовий прокурор.

Працівників військової прокуратури перевірили на поліграфіЗа дорученням генерального прокурора Юрія Луценка, перевірку проводили фахівці контррозвідки Служби безпеки України за стандартами спецслужб іноземних держав.

«Це була унікальна, швидка, але недоторканна схема легалізації коштів. У кожного українця за тільки встановленими нами збитками було вкрадено 300 доларів. Це ніби незначна сума, але перемножте на більш ніж 40 мільйонів живих українців – це просто жах. 12 мільярдів доларів – це підтверджені нами збитки», – заявив Матіос.

Також він анонсував низку затримань під час обшуків у рамках справи Клименка.

«За результатами цих обшуків будуть ухвалені рішення про затримання осіб, які до сьогодні обслуговують інтереси Клименка й продовжують легалізовувати його кошти», – сказав він.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: «Міністерство юстиції проводить низку заходів за вказівкою слідства й за рішенням суду з блокування цього майна, щоб «хвацькі хлопці» не встигли все це дискредитоване майно переписати на підставних осіб».

Раніше стало відомо, що Головна військова прокуратура разом із Національною поліцією провела низку обшуків у приміщеннях, які належать екс-міністру доходів і зборів Олександру Клименку. Генпрокуратура очікує, що газета «Вести» перестане виходити вже сьогодні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: