Мітинг під МОЗ та саботаж системи: що відбувається з медичною реформою та яка позиція Банкової

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Сьогоднішнє зібрання під МОЗ – це фінальна стадія протидії медичній реформі. Стара система намагається зберегти себе.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію з ухваленням медичної реформи.

«Всі розуміють, що далі деградувати вже нікуди, безкоштовної медицини в нас немає, але пропозиції змінити підходи фінансування не на ліжко-місце, а за пацієнтом не влаштовує. Відбувається мобілізація зацікавлених сторін, яким вигідна стара медична система. Профсоюзів у нас немає, але чомусь вони з’явилися під стінами МОЗ саме тоді, коли потрібно протидіяти системним змінам», – констатував Краснопьоров.

За його словами, поправки до законопроекту дійсно спотворили його.

«400 поправок – це цілеспрямований підрив реформи. Хоча позитив у тому, що комітет все ж таки ухвалив рішення. Була така ситуація, що могли взагалі нічого не розглянути. Тактика завалити реформу не пройшла. Хоча повністю розкрити реформу таки не дали», – уточнив експерт.

Сьогодні реформа у тяжкому стані, але є шанс втримати її «кістяк», хоча б частково.

На його думку, причина опору не в питанні довіри.

«Довіра до Супрун є, але є й стратегічні речі. На цьому полі просто легше маніпулювати, легше відмовитися від нового. На жаль, зараз реформи йтимуть дедалі повільніше. Так відбуватиметься до того моменту, поки люди не будуть готові», – зазначив фахівець.

Водночас експерт додав, що інтерес влади в ухваленні реформи є.

Як політики домагаються ухвалення медреформи: огляд обіцянокВерховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №6327 в частині державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів. «Слово і Діло» нагадує політикам про їхні обіцянки щодо медичної реформи.

«Насправді, слід віддати належне, що Порошенко і Гройсман хочуть ухвалити цю реформу. Просто є інститути, які заробляють на цій деградації. Потрібно показувати для суспільства, зовнішніх партнерів певний період проведення реформ. Не може залишатися все в такому стані, як є. Ті, хто керує країною, це також розуміють, Так, вони на чомусь заробляють, а на чомусь – ні, але їм також потрібен результат. Консенсус щодо медичної реформи в них є. Сесію можуть продовжити до кінця липня, щоб дотиснути медичну реформу, оскільки така волю має керівництво країни», – резюмував Валентин Краснопьоров.

«Слово і Діло» зафіксувало 20 обіцянок в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, більшість з яких отримали статус «у процесі». Загальний показник рівня її відповідальності – 15%.

Докладніше про те, як українські чиновники намагалися змінити систему охорони здоров'я, читайте в матеріалі «Як політики домагаються ухвалення медреформи. Огляд обіцянок».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: