Вибори аудитора НАБУ можуть відкласти, поки не виникне необхідність в якійсь маленькій «перемозі»

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

У нас ситуація, коли політики намагаються гіперболізувати проблему. Якраз фігура аудитора НАБУ – гіперболізована.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи вибори аудитора НАБУ.

«Враження таке, що частина депутатського корпусу досі хоче отримати безпосередній важіль впливу на НАБУ. Хоча після тих процесів, що відбулися зі зняттям недоторканості, краще було б депутатському корпусу взагалі дистанціюватися від НАБУ й не пробувати там шукати жодних впливів», – констатував Цибулько.

На його думку, Захід навряд чи зможе вплинути на ситуацію.

«Скоріш за все, процес залежатиме від того, як зрівняється невдоволення різних груп впливу. Ймовірно, буде спроба проголосувати за українського кандидата», – припустив експерт.

За його словами, певну модель тимчасового союзу щодо НАБУ можна побачити за голосуванням.

«По суті, найбільше голосів давали фракції коаліції. Але багато залежатиме й від Радикальної партії, «Самопомочі», – підкреслив Цибулько.

На його переконання, проблема в тому, що значущість персони аудитора НАБУ занадто перебільшена.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«Якщо хтось із політиків думає, що своїм голосуванням вони отримають певну індульгенцію чи спосіб тиску на НАБУ через аудитора, то насправді це не так. Роль аудитора дуже невелика. У нас просто обрання стало ще однією лінією конфлікту. Така собі «боротьба нанайських хлопчиків», – зазначив політолог.

«Не виключено, що вибір аудитора НАБУ можуть відкласти на майбутнє. Наприклад, коли виникне потреба в якійсь маленькій «перемозі». Тоді може бути якесь спільне голосування як компроміс перед якимось більш важливим голосуванням. Наприклад, з приводу бюджету», – проаналізував Володимир Цибулько.

«Слово і Діло» зафіксувало 14 обіцянок директора НАБУ Артема Ситника, більшість з яких (8) він провалив.

Детальніше про роботу НАБУ читайте в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Чи про таке ми мріяли?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: