Привілеї депутатів і цирк у Раді: чому український парламент стає нелегітимним

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Чи знімуть з Добкіна недоторканність, уже не настільки важливо, як той факт, що процес запущено. Має стояти питання про обмеження імунітету всіх депутатів загалом. Чиновники, ймовірно, й самі ще не до кінця розуміють, що вони запустили цей процес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи голосування за зняття недороканності з нардепів та проведення засідання БПП за участю прем’єра в зв’язку з поданням ГПУ на Михайла Добкіна.

«Передусім для ГПУ та САП це вже принципове питання після того, що було сказано вчора на їхню адресу. Тому, з одного боку, важливо, що процес пішов. По-перше, є шанс очистити правоохоронні органи, суди саме через ці процеси боротьби з корупцією. По-друге, зняття чи обмеження імунітету стане серйозним запобіжником, щоб до ВР не прийшли такі люди, як там перебувають зараз», – зазначив Бала.

З іншого боку, на його думку, подальші подання та засідання не матимуть жодного принципового значення.

Епопея зі зняттям недоторканності з шести нардепів. Хто голосує, а хто шукає відмазки?У вівторок у Раді панував побожний хаос: депутати спробували зайнятися очищенням своїх лав і дати можливість прокуратурі зайнятися шістьма нардепами, обвинуваченими за різними статтями – від корупції до перевищення повноважень. Вийшло так собі. Але перші висновки ми встигли зробити.

«Депутати показали вчора на голосуванні, ким вони є насправді. Більшість депутатів виглядали просто як звичайні аферисти. Вони не можуть вважатися народними депутатами. Це питання того, що рано чи пізно їм все одно доведеться за все платити», – наголосив експерт.

«Те, що відбуватиметься зараз, є не настільки важливим, оскільки після цирку зі зняттям недоторканності цю Верховну Раду важко назвати легітимною. Вони просто не розуміють, що з точки зору суспільства парламент уже делегітимізований», – резюмував Віталій Бала.

Детальніше про те, як відбувалися голосування у ВР за позбавлення депутатських привілеїв, аналітики порталу «Слово і Діло» розповіли в матеріалі «Епопея зі зняттям недоторканності з шести нардепів. Хто голосує, а хто шукає відмазки?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: