Епопея зі зняттям недоторканності з шести нардепів. Хто голосує, а хто шукає відмазки?

Читать на русском
У вівторок у Раді панував побожний хаос: депутати спробували зайнятися очищенням своїх лав і дати можливість прокуратурі зайнятися шістьма нардепами, обвинуваченими за різними статтями – від корупції до перевищення повноважень. Вийшло так собі. Але перші висновки ми встигли зробити.
Юрій Луценко

Отже, вчора, 11 липня, в Раді настав «судний день». Ну як судний... Поки що лише прокурорський. На словах підтримати ініціативу генпрокурора Юрія Луценка та його підлеглого Назара Холодницького про зняття депутатської недоторканності з 6 народних депутатів та рішення щодо притягнення їх до відповідальності готовність висловили чимало депутатів... Що з цього вийшло, ви, ймовірно, вже знаєте. «Слово і Діло» ж зацікавив навіть не сам факт сумнівних голосувань, а те, хто з нардепів як дотримав свого слова. Картина вийшла вельми показова.

Вибіркова розправа

Ну от, наприклад. Деякі парламентарії вирішили підтримати прокурорські звернення – але не всі. Так, проголосувати за зняття недоторканності з Розенблата пообіцяли позафракційні Володимир Парасюк та Юрій Бублик. Член НФ і заступник голови регламентного комітету Павло Пинзеник зазначив, що голосуватиме за зняття недоторканності виключно з обвинуваченого в «бурштинових схемах» житомирського депутата. Всі три обіцянки виконані.

З обіцянками іншої трійки парламентарів справи йдуть гірше. Ще наприкінці червня «Слово і Діло» підловило члена БПП Анатолія Матвієнка та двох депутатів від «Волі народу», Сергія Мельничука та Сергія Лабазюка на тому, що вони проголосують за скасування недоторканності для п'яти нардепів. На жаль, для всіх, крім Мельничука, це завдання виявилося непосильним. Матвієнко «забув» проголосувати за скасування імунітету Розенблата, а Лабазюк утримався від голосування в трьох випадках із п'яти.

А ще була «Батьківщина» та один з її найбільш відповідальних депутатів Вадим Івченко, який пообіцяв, що політсила підтримає скасування недоторканності для Дейдея та Лозового. Потім йому за фракцію довелося виправдовуватися, мовляв, голосували неповним складом, тому що багато депутатів думали, що голосування будуть у четвер, і слізно просити вибачення за Тимошенко, яка, так уже вийшло, саме поїхала на лікування за кордон.

Мішо, ми все перепишемо!

Тих, хто обіцяв проголосувати за зняття недоторканності з усіх підозрюваних депутатів, «Слово і Діло» нарахувало більше. На жаль, це зовсім не означає, що кожен із них дотримає слова. Деякі цю обіцянку вже примудрилися провалити. Наприклад, представники БПП Дмитро Андрієвський, Оксана Продан, «Батьківщини» Сергій Євтушок і «Волі народу» Сергій Шахов.

А це ж іще не було голосування щодо Добкіна. Воно остаточно розставить всі крапки над «і», й ми дізнаємося, наскільки відповідально підходять до питання Мустафа Найєм, Олексій Гончаренко, Вадим Денисенко, Павло Кишкар, Валерій Карпунцов (усі – БПП) та Олександр Опанасенко («Самопоміч»). Всі ці люди заявили, що проголосують за скасування недоторканності для всіх обвинувачених колег по парламенту, і поки що своє слово тримають.

Також ми дізнаємося, наскільки глибокою є самосвідомість самого Добкіна. Адже екс-мер Харкова настільки впевнений у заангажованості звинувачень, що навіть обіцяє проголосувати за зняття із себе імунітету та звернутися до Ради з проханням зробити те ж саме. Ну подивимось, подивимось.

До слова, Добкін не один такий. Його приклад вирішили наслідувати й Борислав Розенблат із Олесем Довгим і Максимом Поляковим. І, знаєте, перші двоє свої обіцянки таки виконали. Так, у їхньому випадку їхні власні голоси вже мало на що впливали... Але ви ж оцінили красу гри? Ми теж. Тепер ці двоє доторканні – зате трохи більш відповідальні. А ось у Полякова рука здригнулася. Як результат – восьма невиконана обіцянка в досьє.

Такі справи станом на середу. Ймовірно, до кінця тижня ситуація зміниться – зокрема, щодо Добкіна. І, звичайно ж, ми неодмінно про це розповімо.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: