Європарламент загрожує накласти вето на переговори щодо Brexit (доповнено)

Читать на русском
Європарламент загрожує накласти вето на переговори щодо виходу Великобританії зі складу Євросоюзу в разі, якщо Лондон не погодиться поліпшити умови, за яких громадяни ЄС зможуть залишатися в Сполученому Королівстві.

Європарламент загрожує накласти вето на переговори щодо виходу Великобританії зі складу Євросоюзу в разі, якщо Лондон не погодиться поліпшити умови, за яких громадяни ЄС зможуть залишатися в Сполученому Королівстві.

Про це в понеділок, 10 липня, повідомляє агентство dpa з посиланням на поширену заяву Європарламенту, пише «Слово і Діло».

У підписаному членами координаційної групи Європарламенту документі на ім'я глави делегації ЄС на переговорах про вихід Великобританії зі складу союзу Мішеля Барньє йдеться, що європарламентарі не можуть погодитися з пропозицією Лондона, запропонованій в кінці червня. Тоді прем'єр-міністр країни Тереза ​​Мей заявила, що Лондон надасть можливість 3,2 млн громадянам країн ЄС, які живуть в Сполученому королівстві, подати заяву про надання права проживання там після того, як Великобританія відмовиться від членства в Євросоюзі.

Як вважають в Європарламенті, пропозиція Мей свідчить про те, що Великобританія після виходу з Євросоюзу відмовляється гарантувати всі права громадян ЄС, які проживають там і якими вони користуються в цей час. Європарламентарі вважають це порушенням принципу, згідно з яким після завершення процесу Brexit всім європейцям в Великобританії повинні бути надані ті ж права, що і 1,2 млн жителям Великобританії, що залишаються в країнах в ЄС. Замість цього, вважають в Брюсселі, Лондон намагається надати європейцям «статус другого класу».

Тема умов проживання громадян ЄС в Великобританії після її виходу з ЄС повинна стати головною на переговорах щодо Brexit, запланованих на понеділок, 17 липня в Брюсселі. При цьому вони не можуть розпочатися без схвалення депутатів Європарламенту.

Раніше Тереза ​​Мей заявила про перехідний період для Великобританії.

Нагадаємо, Євросоюз і Великобританія почали переговори щодо Brexit і на першій зустрічі 19 червня домовилися про пріоритети та графік зустрічей.

ЗМІ повідомляють, що міністри в уряді Британії не можуть прийти до консенсусу про те, як повинні проходити переговори про вихід країни зі складу Європейського союзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: