Шляхом попередників: чому українцям потрібно готуватися до девальвації

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Після незначного зміцнення курсу гривні Кабінет міністрів і Нацбанк штучно девальвують національну валюту.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Незначне зміцнення курсу гривні пояснюється сезонним фактором. Зараз надходить валютна виручка нашому аграрному сектору, який цього року б'є чергові рекорди. До того ж ми отримали черговий транш МВФ: $1 мільярд також сприяє зміцненню гривні», – констатував Новак.

Експерт припустив, що коли сезон закінчиться, Кабмін та НБУ штучно девальвуватимуть гривню.

«Уряд має намір цілеспрямовано знижувати курс гривні до 2020 року. Про намір влади девальвувати гривню говорить і так звана бюджетна резолюція на найближчі три роки. Згідно з нею, до 2020 року Кабмін планує знизити курс до 31 гривні за долар», – зазначив він.

На думку економіста, такий підхід засвідчує той факт, що нинішній уряд іде шляхом попереднього.

Які зміни передбачає бюджетна резолюція?Нещодавно уряд затвердив резолюцію про основні напрямки бюджетної політики на наступні три роки, вперше в історії застосувавши принцип середньострокового планування. «Слово і Діло» розібралося, які зміни в економіці прогнозує документ.

«Для них це дуже зручно, адже за рахунок девальвації вони вбивають одразу двох зайців: завдяки інфляційному ефекту відбувається наповнення центрального та місцевих бюджетів, а також задовольняються апетити наших знаменитих експортерів. Ці фінансово-промислові групи за сумісництвом є й основними політичними гравцями країни. Для них що дорожчою є валюта, то краще», – пояснив він.

За його словами, економічних підстав для зниження курсу гривні немає.

«Така політика Кабміну негативно позначиться на всіх громадянах країни та підприємствах, які виготовляють продукцію для експорту. А це фактично весь малий і середній бізнес України. Економічних підстав для девальвації гривні немає вже понад рік. Але уряд все одно це робить. А девальвація національної валюти – це зниження купівельної спроможності населення та рівня життя загалом», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, до Держбюджету-2017 закладено курс на рівні 27,2 гривні за долар.

Детальніше про основні напрямки бюджетної політики на 2018-2020 роки та зміни валютного курсу читайте в матеріалі «Які зміни передбачає бюджетна резолюція?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: