Порошенко: ми маємо свідчення, що остання кібератака була організована РФ

Читать на русском
Порошенко зазначив, що саме співпраця в області кібербезпеки є головним напрямком у роботі України і НАТО.

Російська Федерація була організатором кібератаки 27 червня проти українських компаній, банків та урядових інституцій.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

«Кібератаки – це ключовий елемент гібридної війни. І зараз ми маємо свідчення того, що остання кібератака була організована Російською Федерацією», – сказав Порошенко.

Він зазначив, що саме співпраця в галузі кібербезпеки є головним напрямком у роботі України та НАТО, один із трастових фондів Альянсу конкретно працює в цій сфері.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що СБУ буде створювати Національну систему кібербезпекиСказано 27 січня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

«Йдеться не лише про забезпечення програмним забезпеченням та технологіями, зараз ми також отримуємо обладнання не лише для захисту наших інституцій від можливих наступних кібератак, але й для їх попередження та виявлення», – сказав Порошенко.

«За 40 хвилин після нападу координація між країнами НАТО, нашими партнерами, та Україною була організована у досить ефективний спосіб, що дає нам можливість мінімізувати хвилю нападів, які сталися 27 червня», – додав президент.

Водночас генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО надасть Україні спеціалізоване обладнання для захисту від кібератак.

«Однією з галузей, якій ми надаємо дедалі більше уваги в нашій співпраці з Україною, є саме галузь кібербезпеки. Ми зараз перебуваємо в процесі надання Україні нового обладнання для деяких ключових урядових інституцій і владних структур, що дасть можливість Україні розслідувати, хто стоїть за тими чи іншими кіберударами, оскільки реагування на них має надзвичайно важливе значення. І воно також має допомогти Україні захистити свої ключові владні інституції від кібернападів», – сказав генсек НАТО.

Стало відомо, скільки комп'ютерів постраждало від кібератаки 27 червняЗа приблизними підрахунками, в результаті хакерської атаки, що сталася 27 червня, було виведено з ладу до 10% приватних, урядових і корпоративних комп'ютерів.

Крім того, він зазначив, що в питанні кіберзахисту Альянс співпрацює з Україною також на рівні обміну досвідом, спільних навчань, розробки нових технологій.

Водночас Столтенберг зауважив, що НАТО «дуже непокоять» загрози в кіберпросторі, серед яких, за його словами, спостерігаються «певні закономірності». Він додав, що в Альянсі почали розбудовувати потужнішу систему кіберзахисту своїх мереж.

Порошенко уточнив, що обладнання буде спрямовано до ключових міністерств та установ, зокрема Міністерства закордонних справ і СБУ.

Раніше глава держави заявив, що не вважає за необхідне невідкладно подавати заявку щодо вступу до НАТО.

Також, за словами віце-прем'єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, в питаннях інтеграції з НАТО Україна говорить про партнерство, а не просить про захист.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: