Порошенко розповів, коли Україна подасть заявку на вступ до НАТО

Читать на русском
Президент нагадав про нові законодавчі норми, що визначають долучення до Альянсу як мету України.

Президент Петро Порошенко не вважає за необхідне невідкладно подавати заявку щодо вступу до НАТО. Натомість він пропонує сконцентруватися на реформах.

Про це глава держави заявив, відкриваючи засідання комісії Україна-НАТО 10 липня в Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Президент нагадав про нові законодавчі норми що визначають долучення до Альянсу як мету України.

Ірина ФрізНародний депутат України
Фріз запевнила, що подання заявки щодо членства у НАТО буде через РеферендумСказано 10 червня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

«Україна законодавчо визначила вступ до НАТО як одну із засад нашої зовнішньої політики ... Жодна країна за межами НАТО не має право вето чи право дозволу щодо нашого вибору», – наголосив він.

Водночас він наголосив, що Київ ставить як пріоритет завершення необхідних реформ, включаючи реформування структури Збройних сил.

«Це (рішення ВР – ред.) не означає, що ми будемо негайно подавати заявку про членство. Це означає що ми маємо виконати програму реформ. І тут на потрібна підтримка партнерів із НАТО», – заявив він.

Водночас він зазначив, що агресія Росії проти України змусила НАТО серйозно активізуватися, по суті, «прокинутися».

Столтенберг: лише Україні вирішувати, чи йти їй до НАТОГенеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг озвучив основні умови отримання Україною членства в Північноатлантичному альянсі, серед яких - консенсус всіх союзників і бажання самої держави.

«Вага і роль НАТО ще більше зростають в умовах нових викликів міжнародній безпеці в контексті подій, що відбуваються навколо України. Російська агресія, що триває побудила НАТО, по суті, серйозно активізуватися. Я можу висловити навіть припущення, що НАТО прокинулося», – сказав він.

Президент підкреслив, що союзники по НАТО остаточно переконалися в необхідності об’єднання всіх своїх зусиль для взаємного захисту, важливості підвищення видатків на оборону та збільшення своєї присутності в світі.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг озвучив основні напрямки підтримки України Альянсом і зазначив, що Київ постійно брав участь у місіях блоку.

Раніше віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що в питаннях інтеграції з НАТО Україна говорить про партнерство, а не просить про захист.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: