ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію про відновлення суверенітету і цілісності України

Читать на русском
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила запропоновану українською делегацією резолюцію Відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, незважаючи на протести РФ.

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила запропоновану українською делегацією резолюцію «Відновлення суверенітету і територіальної цілісності України», незважаючи на протести РФ.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Захід».

Росія виступала категорично проти резолюції, проте документ був ухвалений.

Після цього керівник російської делегації, віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой запропонував проголосувати проти ухвалення Мінської декларації, проте більшістю голосів ця пропозиція була відхилена.

У тексті резолюції ПА ОБСЄ заявляє про «повну повагу суверенітету, незалежності, єдності і територіальної цілісності України в межах її визнаних міжнародним співтовариством кордонів, які включають Автономну Республіку Крим та місто Севастополь».

Крім того, в документі ПА ОБСЄ йдеться про «засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і триваючої гібридної агресії Росії проти України на Донбасі».

Також в резолюції асамблея «настійно закликає Російську Федерацію припинити спонсорування терористичної діяльності в Україні за допомогою припливу бойовиків, грошових коштів і зброї через непідконтрольну уряду ділянку українсько-російського державного кордону і перестати чинити будь-яку підтримку незаконним збройним формуванням в окремих районах Донецької та Луганської областей України, які здійснюють терористичні акти в Україні».

Крім цього, документ містить заклик до РФ «забезпечити виведення своїх збройних формувань, військової техніки та найманців з території окремих районів Донецької та Луганської областей України під наглядом ОБСЄ, а також роззброєння всіх незаконних збройних формувань».

Резолюція увійде в підсумкову Мінську декларацію.

Нагадаємо, 9 липня на зустрічі з Генсеком ООН Антоніу Гутеррешем прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав організацію знайти правильні рішення, які повернуть Росію в її кордони і зупинять збройну агресію проти України.

7 липня ПА ОБСЄ не зважаючи на протести РФ ухвалила резолюцію, в якій Росія прямо називається окупантом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: