Попри протести Росії, ПА ОБСЄ схвалила резолюцію, якою визнала РФ окупантом

Читать на русском
Російська делегація виступила з протестом, запропонувавши поправки, які б вилучили положення про російсько-гібридні війська на Донбасі.

Парламентська асамблея ОБСЄ на сесії в Мінську ухвалила резолюцію з положеннями на підтримку України, незважаючи на протести Росії.

Про це інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

У резолюції «Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ», серед іншого, визнається, що «певні райони Донецької і Луганської областей» перебувають під контролем «російських гібридних сил».

Російська делегація виступила з протестом проти цього проекту, запропонувавши поправки, які б вилучили положення про «російсько-гібридні війська» на Донбасі, зокрема представник Росії Петро Толстой заявив, що на Донбасі немає російських військ і що це внутрішній конфлікт України.

Чи допоможуть армії офіцери запасуЖурналіст Денис Попович розповів, чи зможуть допомогти українській армії офіцери запасу, яких призвуть на строкову службу.

Проте і депутат із Швеції, доповідач Маргарета Седерфельт, і представники України виступили проти, а під час голосування російська делегація залишилася у меншості.

«Важливо підтримати мир в Україні, зупинити російську агресію і виконати Мінські домовленості», - заявила Седерфельт.

В ухваленій резолюції звучить також заклик до Росії «як держави, яка окупує» Крим, забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ територією півострова, підтримка Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації на Донбасі. У документі закликають Росію припинити окупацію Донбасу та Криму і декларують «повагу до закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності і самовизначення народів», закликають Росію «утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим».

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисячі людей. Так само Москва заперечує незаконність окупації українського Криму і називає її «возз’єднанням».

Нагадаємо, за даними групи «Інформаційний спротив», Росія перекинула під Луганськ військових спецпризначення розвідки.

Також начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що на окупованих територіях України чисельність військовослужбовців регулярних військ РФ на сьогодні перевищує 30 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: