Баталії за імунітет: справи проти нардепів розвалять за аналогією з «діамантовими прокурорами»

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Станом на сьогодні реальне судове покарання для всіх нардепів, чиї прізвища фігурують у списку ГПУ, примарне. Головна причина в тому, що в Україні не реформована судова система.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, оцінюючи продовження розгляду регламентним комітетом подань на депутатів щодо зняття недоторканності.

«За справами «діамантових прокурорів», за справою Насірова вже очевидно, що суди через бюрократизм та корумпованість максимально відтягуватимуть дату будь-яких вироків чи рішень. Суди просто розвалюватимуть усі справи за аналогією зі справою «діамантових прокурорів». Така ж доля очікує й нардепів, щодо яких сьогодні йдуть баталії в регламентному комітеті», – зазначив Канєвський.

Експерт припустив, що в сесійній залі голосування щодо зняття недоторканості, скоріш за все, будуть провалені.

«Склалася патова ситуація. Депутати представляють різні фракції. Відповідно, банально не вистачатиме голосів, оскільки фракції не голосуватимуть проти своїх депутатів», – додав він.

Мандати по осені рахують: скільки ще нардепів ризикують втратити недоторканність?На Верховну Раду очікує справжній бум зняття депутатської недоторканності. Та чи стануть такі випадки підставою для притягнення нардепів до кримінальної відповідальності і як наслідок – для позбавлення мандатів?

Однак, на його думку, в цьому процесі є переваги для суспільства.

«Зараз ми в деталях бачимо торг національними інтересами. Це видно з доказів, які оприлюднюють ГПУ та САП. Цей процес вдарить по рейтингу тих політичних сил, які зараз захищають «своїх». Регламентний комітет розкрив суспільству, як ізсередини виглядає елітна політична корупція: коли депутати мають конкретні такси, за те, щоб розробити законопроект, внести до нього правки, пролобіювати якісь конкретні бізнес-інтереси», – наголосив політолог.

«Баталії в регламентному комітеті, незважаючи на негативні висновки, розкрили всю корупцію в законодавчій гілці влади», – резюмував Гліб Канєвський.

Нагадаємо, генеральний прокурор Юрій Луценко анонсував до кінця літа нове подання – на Олександра Вілкула, а також заявив про розслідування щодо деяких членів уряду Гройсмана.

Згідно з даними «Слова і Діла», загальний показник рівня відповідальності генпрокурора – 33%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: