Більшість країн-членів ООН готові підписати угоду про заборону ядерної зброї

Читать на русском
Новий документ ООН збираються ухвалити на найближчому засіданні Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, після чого буде відкритий для підписання з 20 вересня.

141 країна-член Організації Об'єднаних Націй планує підписати новий документ, який забороняє використання ядерної зброї.

Про це повідомляє AFP, передає «Слово і Діло».

«За ініціативи Австралії, Нової Зеландії, Мексики, ПАР і Бразилії, 141 держава-член ООН провела тритижневі переговори про договір, який покликаний заборонити розвиток і накопичення ядерної зброї, а також загрозу його застосування», – йдеться в повідомленні.

Незважаючи на значну кількість прихильників, які наполягають, що «нова угода змусить ядерні держави швидше роззброюватися», в майбутнього документа є також серйозні противники, зокрема США, Франція, Велика Британія, Росія, Ізраїль, Китай, Індія, Пакистан, Японія та КНДР.

Парубій заявив про наявність ядерної зброї РФ в окупованому КримуГолова українського парламенту Андрій Парубій повідомив про розміщення Росією ядерної зброї в Криму.

Всі постійні члени Радбезу ООН бойкотували ці переговори. До них долучилися також більшість країн НАТО.

Противники угоди наполягають, що їхні арсенали служать лише для стримування, і вони, як і раніше, дотримуються Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, ухваленого 1968 року. Як наголошується, його умови зобов'язують країни-підписанти поступово зменшувати запаси ядерної зброї. Неядерні країни вказують на повільні темпи роззброєння й побоюються, що настільки небезпечне озброєння «може потрапити не до тих рук».

Новий документ ООН збираються ухвалити на найближчому засіданні Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, після чого він буде відкритий для підписання з 20 вересня. Договір набуде чинності після того, як його підпишуть 50 країн-членів ООН.

Нагадаємо, нещодавно США скликали закрите засідання Радбезу ООН у зв'язку з останнім запуском ракети КНДР.

Також Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо 9 організацій та трьох фізичних осіб через співпрацю з КНДР. Під обмеження потрапили також і дві компанії з Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: