Суд є – користі немає: які шанси поставити крапку в справі про держзраду та покарати Януковича

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Сторони в процесі вирішують свої політичні та політтехнологічні завдання. Було зрозуміло від самого початку, що покарати Януковича неможливо. По-перше, тому що він у РФ і російське керівництво його не видасть, а по-друге, провину потрібно довести.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, передає «Слово і Діло».

«Судять не тільки й не стільки Януковича, а події Майдану, тому й справа про держзраду, а не про Межигір'я. Максимум, що громадяни могли отримати з цієї справи, це наближення до правдивого розуміння подій Майдану, без юридичних наслідків», – заявив політолог.

На його думку, керівництво ГПУ намагається за всяку ціну та якомога швидше отримати обвинувальний вирок, щоб використовувати його у виборчій кампанії 2018-2019 років.

«Часто це шкодить юридичній якості та процесуальним нормам», – зазначив він.

Тим часом, за його словами, команда Януковича намагалася використовувати процес як трибуну для відновлення «доброго імені» та можливість для звинувачення нинішньої влади.

«Тому захист і наполягав на процедурі міжнародної правової допомоги, як у справі «беркутів». Вихід Януковича з процесу при цьому означає подальшу його політизацію та зниження правової цінності, наближення міжнародної стадії розгляду справи, на якій і буде поставлена крапка через 3-5 років у кращому разі», – підкреслив Бортник.

Він додав, що це відбудеться вже за інших президента та генпрокурора.

«Спочатку це може навіть уповільнити розгляд на кілька місяців. Адже новому адвокату необхідний буде час на ознайомлення зі справою. У будь-якому разі справа Януковича без Януковича – це «каша із сокири». Вона ніби є, але ані користі, ані задоволення», – резюмував Руслан Бортник.

Як відомо, сьогодні екс-президенту призначили безкоштовного адвоката.

У квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців. Загальний показник рівня відповідальності генпрокурора – 33%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: