Роки йдуть, обіцянки лишаються: що політики щороку обіцяють українцям у липні

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує огляд найважливіших обіцянок, які українські політики дали протягом одного місяця рік, два й три тому. На черзі – липень 2014, 2015 й 2016 років. Липень 2014-го став трагічним для місяцем, причому, не лише для України: до постійних втрат на фронті додалася загибель пасажирів збитого терористами малайзійського «Боїнга», а також викрадення Надії Савченко; липень 2015-го запам’ятався запуском нової поліції та бурштиновим свавіллям на півночі країни; липень 2016-го став періодом відносної політичної стабільності, забезпеченої наданим кількома місяцями раніше уряду кредитом довіри Верховної Ради.

Липень 2014-го: полон Савченко та катастрофа малайзійського Boeing

10 липня, за кілька днів після того, як стало відомо про потрапляння в полон російських військових пілота ЗСУ Надії Савченко, Петро Порошенко пообіцяв зробити все можливе для її звільнення. Після двох років перебування в СІЗО й судової тяганини Савченко, як відомо, таки повернулася додому в результаті обміну на двох російських військових – Євгена Єрофеєва та Олександра Алескандрова.

12 липня народний депутат і уповноважений президента з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко запевнила, що двостороннього припинення вогню на сході України не буде, поки терористи не звільнять усіх заручників, яких на той момент, за її даними, налічувалося близько 150.

Про те, що бойовики не збираються припиняти вогонь, невдовзі стало відомо всьому світові: 17 липня над селом Грабове, що розташоване в межах окупованої території Донецької області, був збитий пасажирський літак Малайзійських авіаліній, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. Загинули всі, хто був на борту – 298 людей, більшість із них – громадяни Нідерландів та Малайзії. Того ж дня Порошенко в розмові з голландським прем’єр-міністром запевнив, що винні в падінні лайнера будуть притягнені до відповідальності.

Нарешті, 31 липня 2014 року тодішній глава уряду Арсеній Яценюк, спростовуючи чутки про скрутне економічне становище в країні, запевнив, що Київ не оголошуватиме дефолт. Вже восени міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підвищило урядовий рейтинг України й ані до завершення періоду повноважень Яценюка, ані після цього дефолт в Україні оголошений не був.

Липень 2015-го: нова поліція та боротьба з бурштинокопачами

На початку липня 2015-го, коли нова патрульна поліція запрацювала в Києві, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що невдовзі те ж саме відбудеться і в Одесі – орієнтовно в 20-х числах серпня. Як результат, урочисту присягу одеські патрульні склали напередодні Дня Незалежності – 23 серпня. Тож обіцянка була виконана.

10 липня президент заявив, що в Житомирській, Рівненській і Волинській областях відбуваються операції із затримання злочинців, що займаються незаконним видобутком бурштину. І пообіцяв, що вони завершаться наступного тижня, тобто до 19 липня. Проте станом на 23 число операції в Житомирській і Рівненській областях іще тривали. Тож «Слово і Діло» надало цій обіцянці статус «не виконано», хоча станом на 15 липня перша злочинна група з 82 людей була затримана й притягнута до відповідальності.

Розенко обіцяє провести реформування пільг на проїздСказано 20 липня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

20 липня була озвучена обіцянка Павла Розенка (на той момент – міністра соцполітики) про те, що наступним кроком соціальної реформи стане реформування пільг на проїзд у громадському транспорті. Передбачалося, що компенсувати вартість проїзду держава буде безпосередньо пасажиру. Поки що ця обіцянка має статус «у процесі виконання».

27 липня 2015 року «Слово і Діло» зафіксувало ще одну важливу обіцянку Президента – про те, що кожен військовослужбовець отримає індивідуальну картку, за якою можна буде відстежувати рівень його речового та харчового забезпечення. Поки що вона виконується.

Липень 2016-го: позбавлення недоторканності Онищенка та збільшення «мінімалки»

1 липня 2016 року спікер Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв, що наступного пленарного тижня парламент розгляне питання позбавлення депутатської недоторканності Олександра Онищенка, внесене Генеральною прокуратурою. Що й відбулося 5 липня.

Наступного дня після обіцянки Парубія «Слово і Діло» зареєструвало зобов’язання міністра фінансів Олександра Данилюка здійснити реформу Державної фіскальної служби. Міністр повідомив, що в рамках реформи будуть оновлювати кадри й залучати молодих і мотивованих людей. Також буде скорочено штат, впроваджено конкурсний відбір, запроваджено нові IT-системи, ліквідовано податкову поліцію. Поки ця обіцянка перебуває «в процесі».

13 липня прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що уряд найближчим часом внесе до ВРУ пропозиції щодо реформи оплати праці. Йшлося передусім про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Пакет пропозицій Кабміну Верховна Рада отримала на початку осінньої сесії – 15 вересня.

20 липня пролунала обіцянка, яку «Слово і Діло» не може обійти увагою через її резонансність: міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що в 2017 році в Україну зайде ірландська авіакомпанія-лоукостер Ryanair. Як ми знаємо, пізніше в компанії підтвердили цей намір і навіть почали продавати квитки на найближчі рейси. Договір між Ryanair та аеропортом «Бориспіль» має бути підписаний найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: