Комерційні провали та пошуки компромісу: чим може завершитися війна за ПриватБанк

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Від початку умови були такими, що колишні власники вживатимуть заходів щодо повернення кредитів, які не мають забезпечення, внесення самого забезпечення під такі кредити або досягнення реструктуризації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву НБУ про те, що запускається процедура стягнення з колишніх власників ПриватБанку.

«Наразі колишні власники дійсно не збираються виконувати взяті на себе зобов’язання. Більше того, пред’являють претензії через кіпрські компанії, які були співвласниками. Таким чином, розгортається фактично нова фаза війни та протистояння, що матиме наслідки», – підкреслив економіст.

За його словами, проблема в тому, що питання з ПриватБанком не є суто економічним.

«Є серйозне політичне підґрунтя. Зокрема, деякі політичні сили залежать від фінансування, яке здійснював Коломойський, тому можливе подальше політичне загострення», – зазначив Сіденко.

Колективна безвідповідальність: що відбувається у Приватбанку і чому пішов ШлапакКандидат економічних наук припустив, з чим може бути пов'язана відставка глави Приватбанку Олександра Шлапака.

Експерт прогнозує, що розв’язати цей конфлікт буде дуже складно.

«Механізм, який був обраний, з точки зору нормальної практики інших країн є дещо сумнівним. Фактично, зараз платники податків, тобто всі громадяни, змушені розплачуватися за чиїсь комерційні провали. Це неприпустимо в цивілізованих державах. Передбачити, яким буде результат, складно», – заявив Сіденко.

На його думку, найбільш імовірно, що через деякий час сторони досягнуть якогось нового компромісу.

«Але поки що відставка Шлапака свідчить про те, що шляхів розв'язання проблеми немає. На жаль, у нашій державі очікувати можна всього. Багато вже відбулося такого, що важко собі уявити в тих країнах, де править закон, а не торги. Коли основним фактором виступає політична доцільність, домовленості, то можна очікувати навіть того, що Коломойський поверне собі ПриватБанк», – проаналізував Володимир Сіденко.

Як відомо, Мінфін оприлюднив лист Коломойського та Боголюбова з проханням націоналізувати ПриватБанк. Тим часом Коломойський має намір оскаржити визнання банка неплатоспроможним та його націоналізацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: