Інспекції та стрес-тести банків триватимуть на кілька місяців довше, ніж обіцяла Гонтарева

Читать на русском
Валерія Гонтарева провалила обіцянку про те, що інспекція Нацбанком українських банків завершиться до початку літа 2017 року.
Валерія ГонтареваФото: nv.ua

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева провалила обіцянку щодо того, що інспектування та стрес-тестування вітчизняних фінустанов завершиться до початку літа 2017 року.

Її вона дала наприкінці жовтня минулого року, нагадує «Слово і Діло».

«На сьогоднішній день у нас 40 банків, які представляють 96% банківської системи, пройшли вже наше інспектування. І у них вже є програма докапіталізації. Інші дрібні банки – ми ще тільки до них йдемо. І ми закінчимо наше інспектування та стрес-тести до літа 2017 року», – заявила тоді Гонтарева.

9 червня 2017 року в листі-відповіді на запит «Слова і Діла» в Нацбанку повідомили, що регулятор завершив діагностику 60 банків, з яких у першій двадцятці усі, окрім Фідобанку і банку Хрещатик, досягли необхідного на цю мить рівня регулятивного капіталу. У другій двадцятці визначеного НБУ рівня регулятивного капіталу досягли 17 банків (три фінустанови були виведені з ринку: ПТБ, Фортуна-банк, Діамантбанк). Щодо третьої двадцятки, то до вимог Нацбанку «не дотягнув» лише Фінбанк.

Скільки коштів рефінансування НБУ вивели банки: версія слідстваПосадовими особами українського Нацбанку та ліквідованих банків була організована корупційна схема на понад 12 млрд грн.

Що ж до решти банків, які має протестувати центробанк (йдеться про 36 фінустанов), то їх діагностика за планом завершиться 1 серпня. Ще якийсь час піде на узгодження з банками результатів і, за потреби, формування на їхній основі програм докапіталізації.

Таким чином, констатуємо, що Валерія Гонтарева не змогла адекватно оцінити терміни завершення інспекції банків, і, як наслідок, провалила чергову обіцянку. У сумі в її досьє це вже 13-те нереалізоване зобов’язання із 36. Рівень відповідальності чиновниці наразі складає 39%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: