Літо-2017: що буде з гривнею і як зміниться курс

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Літній сезон не принесе особливого сплеску на ринок готівкової валюти в Україні, тому що купівельна спроможність людей не зросла, а витрат стане більше. Відповідно, курс гривні залишиться стабільним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи ситуацію на валютному ринку і можливі зміни курсу напередодні літнього сезону.

«Різкі коливання курсу малоймовірні. Можливе навіть невелике зміцнення, адже починається сезон відпусток, під час якого люди зазвичай витрачають свої заощадження. Таким чином, гривня буде залишатися на місці або зміцнюватися. Валютний діапазон залишиться таким, як зараз. Хоча, оскільки курс у нас формується вручну, за умови виникнення будь-якої потреби суб'єктивного характеру можуть мати місце спекуляції з боку Нацбанку», - міркує Невмержицький.

Втім, на його погляд, сьогодні ймовірність цих спекуляцій невисока.

«Стабільності курсу нацвалюти сприяє й те, що до вересня не передбачається серйозних змін у керівництві НБУ. Нинішні керівники центробанку перед відходом навряд чи будуть робити заяви або кроки, здатні вплинути на валютну стабільність. Відповідно – стабільність валютного ринку може зберігатися до початку ділового періоду, тобто до осені», - припускає економіст.

За його словами, навіть у разі відмови МВФ надати Україні черговий транш кредиту курс гривні різко не зміниться.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

«Суми, які виділяє МВФ, незначні порівняно з обсягом коштів на руках у громадян: розмір кредиту становить мільярд доларів, тоді як, за оцінками НБУ, на руках у населення є близько 100 мільярдів доларів готівки. Виходить, внутрішній економічний клімат чинить значно більший вплив на стабільність гривні, ніж транші МВФ», - проаналізував ситуацію на валютному ринку Євген Невмержицький.

На 25 травня, за даними НБУ, офіційні курси основних валют встановлені на такому рівні: 2626,6118 гривні за 100 доларів; 2939,9666 гривні за 100 євро.

У Нацбанку очікують середній курс гривні 27,2 за долар протягом року.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарєва 10 травня повідомила про свою відставку. З 11 травняГонтарєва перебуває у «вимушеній відпустці».

Найбільш цікаві обіцянки глави НБУ – в матеріалі «Відставка Гонтарєвої. Чим запам'ятається українцям чинна глава Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: