ЄС погодився на розширення торгових преференцій для України

Читать на русском
Пропозиція спрямована на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС з урахуванням складної економічної ситуації та економічних реформ, початих Україною.

Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу схвалив угоду з розширення автономних торгових преференцій на користь України, досягнуту мальтійським головуванням Ради ЄС і Європейським парламентом.

Про це повідомляє Realist, передає «Слово і Діло».

«Ці заходи - жест з нашого боку відчутної політичної та економічної підтримки України. З огляду на складну ситуацію, з якою стикається Україна наразі, ми сподіваємося на якнайшвидше здійснення цього положення», - цитує прес-служба міністра економіки, інвестицій та малого бізнесу головуючої в Раді ЄС Мальти Крістіана Кардона.

Пропозиція спрямована на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС з урахуванням складної економічної ситуації та економічних реформ, початих Україною.

Україна вичерпала квоти на експорт пшениці та цукруТакож Україна повністю використала квоти на безмитний експорт до країн ЄС по цукру, меду, кукурудзі, кукурудзяному борошну, томатам, виноградному та яблучному сокам.

Воно доповнює положення про торгівлю, вже введене згідно з угодою про асоціацію між ЄС і Україною, підписаною в 2014 році. Ці положення були тимчасово застосовані з 1 січня 2016 року.

Розраховані на трирічний період запропоновані заходи включають додаткові квоти на імпорт за нульовим тарифом для деяких сільськогосподарських продуктів («квоти тарифних ставок» - 0%).

Дане рішення по розширенню квот стосується меду (на 2,5 тис. тонн), оброблених томатів (на 3 тис. тонн), виноградного соку (на 500 тонн), пшениці (65 тис. тонн), кукурудзи (на 625 тис. тонн), крупи та гранул деяких зернових (на 7,8 тис. тонн), вівса (4 тис. тонн), ячменю (325 тис. тонн).

Крім того, рішення передбачає повне зняття імпортних мит на кілька промислових товарів, таких як добрива, барвники, пігменти та інші речовини, що фарбують, взуття, мідь, алюміній, а також обладнання для телебачення і звукозапису.

Відзначається, що Європарламент і Рада Е З офіційно ухвалять цей текст до кінця липня. Положення повинно бути опубліковано і вступити в силу до кінця вересня.

Нагадаємо, 14 червня Європарламент, Єврокомісія і Мальтійське представництво для українських сільгосптоварів. Верховна Рада підтримати введення додаткових автономних преференцій на товари з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: