Збільшення квот ЄС на українську продукцію: чи зростуть доходи аграріїв

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Розширення ЄС безмитних квот для українських експортерів – хороший сигнал. Це стосуватиметься переважно аграрного сектору. Йдеться про десяток напрямків – зокрема, збільшено квоти на мед, горіхи, товари ягідної групи.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Поетапне збільшення безмитних квот ЄС для української аграрної продукції передбачено Угодою про зону вільної торгівлі», - нагадав Новак.

Економіст уточнив, що практика міжнародних угод показує, що подібні документи не є статичними.

«Сторони за взаємною згодою і вигодою можуть видозмінювати певні положення. Якщо ЄС бачить, що їм треба більше української аграрної продукції, вони збільшать квоти. Багато залежить і від активності української сторони в лобіюванні збільшення квот. При цьому кожна українська компанія сама вирішує, що їй зручніше. Або простіше, але дешевше, продавати сировину, або налагоджувати спільне підприємство з однією з європейських компаній і продавати свою продукцію під її брендом. Цей варіант найбільш вигідний. Адже чим більше готова продукція, тим більше доданої вартості», - пояснює експерт.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його погляд, головним залишається питання – на яких умовах укладаються контракти і в якому співвідношенні розподіляються прибутки.

«Збільшення прибутків залежить від кон’юнктури цін. Якщо ціни залишаться такими ж, то збільшення квот автоматично призведе до збільшення прибутків. Хоча при збільшенні квот може бути знижена ціна на закупки. Тому прибутки можуть бути тими самими. Збільшення безмитних квот – хороший сигнал. Виробник зможе утримувати певну долю на ринку і планувати наступний сезон урожаю. Він розуміє, на які об’єми збуту може розраховувати, яку площу під культури закладати. І це позитивна динаміка», - проаналізував Андрій Новак.

Рік тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня його відповідальності – 57%. Як виконували обіцянки члени Кабміну протягом року – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: