«Тіньова каса» Януковича: чому САП вирішила викреслити Манафорта з «чорної книги» регіоналів

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Перспектив у справи по «амбарній книзі» Партії регіонів практично немає. Навряд чи щось зможуть довести. Зараз київська влада не може дозволити собі підозрювати Манафорта у тіньових комбінаціях, пов'язаних з українською політикою. Тим більше, що він, як і раніше, перебуває в ближньому колі американського президента Трампа.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи заяву голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького про те, що цей орган не знайшов доказів причетності американського лобіста і політичного менеджера Пола Манафорта до «чорної бухгалтерії» ПР.

«Наші правоохоронці швидко «перевзулися на ходу». Тепер вони не можуть підозрювати Манафорта. Але якщо подивитися динаміку, то явно проглядалося бажання деяких представників українського істеблішменту зіграти за кандидата в президенти США Хілларі Клінтон. Проявляв активність у цьому нардеп Сергій Лещенко. Він безапеляційно доводив, що Манафорт у всьому винен і що його потрібно посадити, а виявилося, що все не так», - міркує Загородній.

Експерт підкреслив, що в цьому процесі показовою була реакція Холодницького, який довгий час розсудливо мовчав.

ГПУ сім разів зверталася із запитом до США про допит Манафорта – CNNУкраїнські прокурори хочуть допитати екс-радника Януковича і колишнього керівника виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта у справі про корупцію і неодноразово зверталися за допомогою в цьому до влади США.

«Лещенко не міг пояснити, яким чином у нього опинилися матеріали справи, а директор НАБУ Артем Ситник, як водиться в таких випадках, включав дурня, теж не знаючи, як у нардепа виявилися якісь документи справи, якщо це таємниця слідства. Це був прокол на проколі і піар-профанація», -додав Загородній.

На його погляд, з процесуальної точки зору довести факти порушення Манафортом українського законодавства вже майже неможливо.

«Теоретично можна було щось доводити, якщо б у відомостях на отримання грошей від Партії регіонів був підпис Манафорта. Але особисто він там не розписувався. Виходить, хтось написав, що списали гроші на Манафорта, але було це чи ні – незрозуміло. Все це потрібно тим, хто хотів зіграти за Клінтон. Вона програла вибори, що, звичайно, засмутило Ситника. В даному разі Холодницький відіграє важливу роль – показує, що такі люди, як Манафорт, поза підозрою», - проаналізував ситуацію Тарас Загородній.

Зазначимо, у травні 2017 року агентство Bloomberg повідомляло, що Пол Манафорт допоміг пройти в Раду «Опозиційному блоку». Також журналісти Associated Press стверджували, що мають докази того, що Манафорт отримав $1,2 млн від Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: