Масові хакерські атаки в Україні: що таке «Petya.A» і як не стати жертвою вірусу

Читать на русском
Комп'ютерний вірус Petya.A, який атакував комп'ютерні системи великих компаній і організацій України, запускається через шкідливе посилання.

Спеціаліст з кібербезпеки Володимир Стиран розповів, що початкове зараження відбувається через фішингові повідомлення (файл Петя.apx) або поновлення бухгалтерської програми M.E.doc. Потім вірус поширюється по локальній мережі через DoblePulsar і EternalBlue, аналогічно методам WannaCry.

Про це він розповів на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Україна під кібератакою: огляд соцмережНизка державних структур, комерційних банків і підприємств потрапили під хвилю кібератаки невідомих.

За його словами, з шкідливою програмою справляється антивірус Windows Defender, а також остання версія Symantec.

Експерт також зазначає, що такі атаки мотивують уважніше стежити за безпекою комп'ютерів і не відкривати потенційно небезпечні посилання.

Ще в 2016 році експерти компанії G DATA повідомили про виявлення вірусу-«вимагача» Petya.

Версія шкідливої ​​програми, яка поширювалася тоді, атакувала локальні мережі компаній через фахівців з кадрів, розсилаючи «фейкові» резюме з посиланнями на вірус.

Фахівці дали кілька порад українцям про те, як не підчепити вірус-«вимагач»:

  1. Обов'язково користуйтеся антивірусами. Фахівці розповіли одному з українських видань, що Virus #Petya блокує Avast, тоді як антивірус «Касперський» його не бачить.

  2. Не завантажуйте сторонні програми і файли.

  3. Не переходьте по стороннім підозрілими посиланнями, в тому числі, з соцмереж. Особливо якщо вони надійшли від невідомих вам користувачів.

Нагадаємо, сьогодні українські компанії і держустанови атакував вірус-«вимагач».

В поліція встигли зафіксувати вже більше 20 повідомлень про втручання в роботу комп'ютерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: