Змагання у владі: чому БПП не підтримав бюджетні зміни Кабміну

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

За такого коаліційного розкладу, який є зараз, монолітних голосувань у парламенті не буде. В даному випадку маємо проблему, коли навіть всередині однієї фракції є різні групи впливу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи ухвалення бюджетних змін Кабміну Гройсмана, яке не підтримали в ході голосування лише БПП та «Опозиційний блок».

«Навіть попри те, що БПП є найбільшою партією, яка фактично сформувала уряд, якщо з ними не домовилися, якщо вони не мають із цього політичного зиску, підтримки не буде. Поки що це не конфронтація БПП чи Порошенка особисто з Гройсманом, але показник того, що цей парламент відрізняється тим, що навіть у провладних фракціях є різні групи впливу», – міркує Купира.

Експерт підкреслив, що Гройсман, будучи непоганим на український манер управлінцем, прагне більшого.

Рік Кабміну Гройсмана. Міністри встигли виконати близько третини обіцянок«Слово і Діло» показало основні показники уряду Володимира Гройсмана через реалізацію обіцянок прем’єра та очільників відомств.

«Враховуючи, що на безриб'ї й рак риба, Гройсман, будучи нормального рівня управлінцем, розуміючи політичну кон’юнктуру, «росте» політично. Безумовно, це не дуже подобається Президенту. Тим більше, що він намагається концентрувати у своїх руках владу як формально, так і неформально. Тому, що більше Гройсман буде укріплювати своє становище, то більші тертя будуть у владі», – вважає політолог.

«Питання тільки таке: а чи від того, що один із членів команди стане сильнішим, вони зможуть виграти та стати сильнішою командою? Чи програють через те, що між собою не зможуть поділити вплив? Як показує практика, поки що Україні доводиться тяжко, якщо хтось із політиків однієї команди виростає. У нього передусім виникає проблема того, що треба створювати свою силу. Можливо ми станемо свідками першого такого видимого випадку», – резюмує Купира.

Нагадаємо, за рік роботи міністри Кабміну Гройсмана встигли виконати близько третини обіцянок. Сам прем’єр має в арсеналі 358 обіцянок, з яких він виконав 56%.

За даними «Слова і Діла», за три роки на посаді Президент Петро Порошенко виконав 37% обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: