Візит Порошенка до Брюсселя: очікування України, відстороненість Меркель і похвала Туска

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Те, що Порошенко провів широку низку зустрічей зі впливовим оточенням Трампа напередодні переговорів у Брюсселі – очевидний плюс для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи візит президента України до Брюсселя.

«Візит до США створив хорошу підставу перед поїздкою до Брюсселя. Але, тим не менш, він не став остаточною розв'язкою та не розставив усікрапки над «і». З іншого боку,він став важливою передмовою до можливого діалогу Трампа з Путіним на саміті G20. У міжнародних справах будь-яка вдала преамбула важлива для нас», – каже Пашков.

Експерт зазначає, що візит Порошенка до Брюсселя вельми вдалий, і деякі очікування України виправдалися, хоча лише частково.

Зустріч Порошенка і Трампа: чого досягла УкраїнаЖурналіст Денис Попович розповідає про зустріч президентів України і США, а також про те, чого домоглася цими переговорами Україна.

«З одного боку, ЄС продовжив санкції стосовно Криму й на півроку – для РФ. З іншого, українська сторона розраховувала, що санкції будуть продовжені на рік», – зазначає фахівець.

За його спостереженням, у ході переговорів канцлер Німеччини Ангела Меркель була досить стриманою, на відміну від президента Євроради Дональда Туска, котрий похвалив Київ за реформи.

«Стриманість Меркель пояснюється кількома причинами. По-перше, самовизначенням, по-друге, враховується позиція Франції. По-третє, Меркель стоїть напередодні виборів і їй потрібно демонструвати певну стриманість. По-четверте, безумовно, є претензії у західних партнерів до рівня, специфіки проведення реформ в Україні. Це теж складова такого ставлення до України», – пояснює Пашков.

За його словами, це не означає, що президент Європейської Ради хвалив Україну суто символічно.

«Туск говорив те, що артикулюється в Європарламенті. Просто, крім позитивних оцінок, є й ряд серйозних проблем, які бачать європейці. Відстороненість Меркель може бути пов'язана і з очікуваним самітом G20, оскільки очевидно, що певна атмосфера вже напливає на міжнародних гравців», – розмірковує Пашков.

Відомо, що в ході візиту до Брюсселя йшлося про Мінські угоди, нормандський формат, перспективи врегулювання ситуації на Донбасі, а також про асоціацію з ЄС, яка запрацює з 1 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: