Зустріч Порошенка і Трампа: чого досягла Україна

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У вівторок, 20 червня, у Білому домі відбулася зустріч президентів України і США Петра Порошенка і Дональда Трампа. Це була перша зустріч глав держав після того, як Трамп став президентом США. В Україні дивилися на неї з великою надією. Варто було зрозуміти, чи будуть США й надалі підтримувати Україну в протистоянні з Росією, і як складуться відносини між двома президентами, адже в Україні дещо зробили для того, щоб Трамп не виграв президентські вибори. Американські ЗМІ відзначають стриманість, з якою Трамп приймав Порошенка, але загалом завдання української сторони можна вважати виконаними.

Чому на зустріч Порошенка з Трампом чекали

Це була перша можливість для президента Порошенка налагодити контакт з Трампом після його обрання на пост президента США. В Україні в цілому підтримували суперницю Трампа – Хілларі Клінтон і дещо зробили для того, щоб саме вона стала президентом. Можна згадати скандал навколо глави виборчого штабу Трампа Пола Манафорта, який сплив саме в Україні. Найближчого соратника Трампа звинуватили в корупційних зв'язках із президентом-втікачем Віктором Януковичем. Скандал вартував Манафорту відставки, а коли Трамп все-таки став президентом, виникли обґрунтовані побоювання, що він не забуде українську «багатоходівочку».

Порошенко і Трамп: чи відбудеться розмова і про щоЩо обговорюватимуть лідери двох країн України і США, в разі, якщо зустріч між Петром Порошенком і Дональдом Трампом відбудеться.

Тим більше, що Трампа дуже хотів бачити на посаді президента Кремль, де перемогу «республіканця» святкували з шампанським. Під час своєї передвиборної кампанії Трамп відзначився кількома неоднозначними висловлюваннями на адресу України, якій дали зрозуміти, що нова адміністрація може розглянути питання зняття санкцій за вторгнення США в Україну, а саме цього і домагається Володимир Путін.

Чому це було важливо для України

З трьох причин. По-перше, потрібно було налагодити контакт між президентами, особливо після історії з Манафортом. Адже США є найбільш важливим партнером України в її боротьбі з російським вторгненням.

По-друге, потрібно було зрозуміти, чи збираються США й надалі підтримувати Україну. Останні події насторожували. Як відомо, місяць тому Держдепартамент США опублікував план бюджету країни на 2018 фінансовий рік, з якого випливає, що адміністрація Трампа пропонує більш ніж утричі скоротити допомогу Україні – з $ 667 до $ 203 млн. Крім того, з'явилася інформація про те, що у Трампа планують замінити кредитами надання безоплатних грантів на військову допомогу низці країн, до переліку яких увійшла й Україна.

По-третє, для Порошенка було дуже важливо зустрітися з Трампом до того, як той встигне переговорити з Путіним. Лідери США і Росії планували зробити це на зустрічі лідерів G20 в липні у Гамбурзі.

Чому все ж вдалося випередити Путіна

На щастя, президент США – не диктатор, і важливі рішення залежать не лише від його дій. У США зараз розгоряється скандал, пов'язаний зі спробами російської розвідки вплинути на хід президентських виборів і привести Трампа до влади, а також впровадити у вищі ешелони влади США своїх агентів впливу. Скандал вже призвів до звільнення директора ФБР Джеймса Комі, якого Трамп нібито просив пригальмувати з розслідуванням російського впливу на вибори в США (бурхлива радість у Кремлі з приводу перемоги Трампа, до слова, може бути непрямим доказом того, що певні кроки Кремль все ж робив). Якщо історія з російською розвідкою підтвердиться, це може загрожувати Трампу імпічментом. До слова, 17 травня член палати представників США демократ Ел Грін закликав запустити процедуру імпічменту президента, звинувативши того в спробах протидіяти розслідуванню його можливих зв'язків з Росією під час президентських виборів.

Трамп про розмову з Порошенком: дуже хороша дискусія, досягнуто прогресуПрезидент США Дональд Трамп задоволений діалогом з президентом Петром Порошенком і вважає, що в переговорах був досягнутий «значний прогрес».

На цьому тлі Трампу слід бути дуже обережним, коли мова заходить про Росію, особливо в контексті її дій на території України. У нашої країни в США досить друзів. Про це свідчать хоча б останні дії Сенату США, який схвалив розширення санкцій проти Росії у відповідь на її активність у Сирії і спробу втручання в президентські вибори. Символічно, що новина про розширення санкцій з'явилася в день зустрічі Порошенка з Трампом.

Як поговорили

Американські ЗМІ повідомляють, що Петра Порошенка зустрічали в Білому домі без помпи. «Він пройшов у західне крило тихо і без фанфар», – передає CNN. У Порошенка було багато зустрічей з вищими чиновниками адміністрації, а Трамп нібито зазирнув на одну з них (під час цього і відбулася розмова). Так в адміністрації Трампа, очевидно, вирішили дотриматися певного паритету: дати зрозуміти, що й далі підтримуватимуть Україну, але і не сильно заганяти в кут Кремль, який і без того отримав нову порцію санкцій.

Дуже важливим у цьому зв'язку є спільний брифінг Трампа і Порошенка, де президент США заявив про залучення в українські справи і про досягнутий прогрес, а також потиснув руку українському колезі. Трамп – пряма людина, і може дозволити собі не зустрічатися з людьми, які йому нецікаві. І якщо зустріч з Порошенком все ж відбулася, це означає: прогрес і інтерес дійсно є.

На що очікувати далі

Коментуючи хід переговорів, посол України в США Валерій Чалий повідомив: «Маємо абсолютно повноцінні півгодинні переговори з президентом Сполучених Штатів і віце-президентом... Навіть можу сказати, що наш президент представив деякі матеріали, карти, знімки . Це свідчить про те, що Дональд Трамп тримає фокус на цьому (українському – Авт.) – питанні. І найголовніше – це підтримка нашої країни у протидії Росії».

«Оглядини» у Трампа: в чому інтерес американського лідера та чого очікувати від візиту ПорошенкаДиректор Українського інституту аналізу та менеджменту політики розповів, чого очікувати від переговорів президента України з Дональдом Трампом.

За словами Чалого, на переговорах також піднімалися питання Криму і військово-технічного співробітництва із США, які більш детально обговорюватимуться на наступних зустрічах.

Відомо, що Україна хотіла б отримати від США деякі типи оборонного озброєння, яке підвищило б можливості ЗСУ. Найчастіше йшлося про ПТРК Javelin, проте адміністрація попереднього президента США Барака Обами обмежувалася «нелетальною» підтримкою. Однак тепер, судячи з усього, Україна отримала змогу поінформувати нового президента про свої бажання і потреби.

Тож зустріч двох президентів мала інформаційний характер, і з цієї точки зору завдання української сторони можна вважати виконаними. Контакти налагоджені, аргументи викладені. Тепер варто почекати на зустріч Трампа з Путіним. І тільки тоді ми дізнаємося, що вирішили в США.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: