Законопроект про Конституційний суд ухвалено в першому читанні

Читать на русском
Передбачається, що посадовий оклад судді Конституційного суду встановлюється у розмірі посадового окладу судді Верховного суду.

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про Конституційний суд України.

Відповідне рішення підтримав 231 депутат, передає «Слово і Діло».

За словами голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича, у законопроекті вдосконалено конкурсні засади відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України, виключено положення про необхідність сплати збору за подання конституційної скарги суб’єктами, які її подають.

«Конституційний Суд України є органом конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України, вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених Конституцією України випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до Конституції України», – йдеться в законопроекті.

Також у проекті зазначається, що склад Суду становить 18 суддів Конституційного суду. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів.

Передбачається, що посадовий оклад судді Конституційного суду встановлюється в розмірі посадового окладу судді Верховного суду.

«Суддям Конституційного суду, які обіймають посади секретаря Колегії, виплачується щомісячна доплата в розмірі 5 відсотків посадового окладу Судді; заступника голови Суду – 10 відсотків посадового окладу Судді; голови Суду – 15 відсотків посадового окладу Судді... Суддя Конституційного Суду у відставці отримує щомісячне довічне грошове утримання, яке виплачується у розмірі 50 відсотків винагороди судді Конституційного суду», – зазначається в законопроекті.

Крім того, законопроектом визначено, що видатки на фінансове забезпечення діяльності Суду визначаються окремим рядком у Державному бюджеті України.

У проекті закону є також норми щодо порядку призначення та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зокрема, зазначається, що рішення про призначення на посаду та звільнення з неї Уповноваженого Верховної Ради з прав людини ухвалюється парламентом відкритим голосуванням більшістю голосів депутатів від конституційного складу.

Нагадаємо, 8 червня Комітет із питань правової політики рекомендував Раді прийняти за основу законопроект «Про Конституційний Суд України».

Проте депутати не підтримали його в першому читанні та направили на доопрацювання на повторне перше читання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: