Раді рекомендують прийняти законопроект про Конституційний Суд за основу

Читать на русском
Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект Про Конституційний Суд України.

Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект «Про Конституційний Суд України».

Про це розповів заступник голови комітету, народний депутат Василь Яніцький, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Блоку Петра Порошенка».

Законопроект підтримали 13 членів комітету.

За словами Яніцького, в документі розроблена нова сучасна модель Конституційного суду. «Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсній основі здійснюють конкурсні комісії, які створюють відповідно Президент України, Верховна Рада України, з'їзд суддів України», – розповів нардеп.

Також законопроект вносить зміни в регламент Верховної Ради, щоб парламент міг вибрати суддю КС за своєю квотою. Депутатські фракції та групи зможуть запропонувати по одному кандидату на кожну вакантну посаду судді КСУ, при цьому позафракційні депутати також зможуть внести кандидатуру судді, об'єднавшись в кількості не меншій, ніж у найменшій з депутатських груп.

Крім того, документ змінює вимоги до суддів КСУ.

«Стаж практичної, наукової або педагогічної роботи за фахом не менше 10 років замінений на стаж професійної діяльності в сфері права не менше 15 років. Уже відсутня умова про проживання в Україні протягом останніх 20 років. Також змінюється суб'єкт звільнення суддів КС, рішення про звільнення з посади судді КС приймає сам Суд, а не суб'єкт призначення суддів», – зазначив Яніцький.

Серед інших нововведень закон передбачає введення інституту конституційної скарги як додаткового механізму захисту прав і свобод громадян.

Фізичні та юридичні особи зможуть звернутися з письмовим клопотанням про перевірку на відповідність Конституції України того закону, який застосований в кінцевому судове рішення у їхній справі. Також, з метою посилення інтелектуальної спроможності Конституційного суду, тимчасово, на термін до 1 січня 2020 року, в суді вводиться інститут спеціального радника, що дозволить залучити іноземних експертів.

«Є прогнози, що, завдяки введенню конституційної скарги, зменшиться кількість скарг до ЄСПЛ від України», – вважає Яніцький.

Нагадаємо, 6 червня суддя Віктор Кривенко почав виконувати обов'язки голови Конституційного суду України як старший за віком.

11 квітня попередній законопроект про КСУ так і не був ухвалений депутатами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: