Компанія блатних і шайка жебраків. За що страждає Розенблат

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Борислав Розенблат – один з ліпших друзів президента. Він разом з віце-прем'єром Геннадієм Зубком і тодішнім депутатом обласної ради Сергієм Сухомлином допомагали Петру Порошенку робити вибори на Житомирщині. За це Зубко отримав посаду в Кабміні, Розенблат – у парламенті, а Сухомлин став мером Житомира. Сам Розенблат знайомий із Порошенком ще за часів створення СДПУ(о).

Весь цей час Розенблат відмінно почувався. Його бізнес тримався на плаву, він став балакучою головою БПП у парламенті, був на хорошому, так би мовити, рахунку. Правда, нерідко колеги по фракції з нього кепкували через надмірний інтерес до бурштину. Видобуток якого в Україні перетворився мало не в наркобізнес. Розенблат носився з цим бурштином, як з писаною торбою. То тут, то там тер з усіма, хто міг би підтримати законопроекти про спрощення податкового навантаження на добувачів каменю. Хімічив, щоб узаконити чинний нелегальний видобуток. Однопартійці Розенблата жартують: якщо серед метушні на засіданні фракції вигукнути «Бурштин! Бурштин!» Борислав Соломонович встане і підстрибне.

Суд заарештував помічницю нардепа Полякова, заборонивши їм спілкуватисяОдин із районних судів столиці обрав запобіжний захід помічниці члена українського парламенту Максима Полякова.

Коротко про те, що ж зробив Розенблат на думку детективів НАБУ. Власне, йому й інкримінують лобіювання в галузі видобутку бурштину. Але лобізм – це не злочин. За нього не можна притягнути до відповідальності. Внесення поправок до закону теж кримінально не карається, тим більше для народного депутата. Інша справа – факт отримання готівкових коштів від представників якихось бурштинових фірм і заснування офшору в Делавері, куди повинна була піти половина прибутку від продажу знову-таки нелегально видобутого каменю.

З офшором у штаті Делавер взагалі цікаво. Саме по собі створення такої фірми – це п'ять хвилин роботи для будь-якого місцевого реєстратора. Протягуєш паспорт, кажеш, як хочеш назвати свою контору – і вуаля. Ти вже бізнесмен. Або в нашому випадку – бізнесвумен. За версією слідства, Розенблат фірму заснував на паспорт рідної сестри Олени. Та, своєю чергою, на своєму Фейсбуці оприлюднила заяву. «Вчора з подивом дізналася, що я – власниця офшорної фірми... при цьому толком не зрозуміла – однієї або двох... чи то в Арабських Еміратах, чи то у США (на різних ресурсах різні дані). В Арабських Еміратах ніколи не була. У США – останній раз у році так 2011 або 2012... хотілося б подивитися мною підписані установчі документи або хоча б нотаріальне завірення мого підпису... Наскільки я розумію, при відкритті фірми, як мінімум, це необхідно», – заявила Олена Розенблат у пості.

Саме через Делаверську фірму НАБУ залучило ФБР до розслідування офіційно. Навряд чи ФБР втрутилося б у справи пересічного українського депутата, якби не коріння заснованої ним фірми. Опустимо зараз взагалі роль американського посольства в Україні в діяльності НАБУ і інших органів. Вона є. І одними з основних замовників бурштинової справи і виступили США. Не міг же президент Порошенко так притиснути свого друга. Хіба що Борислав Розенблат трохи випав з вуздечки і вирішив вести самостійну від Березенка і Кононенка гру. Але ж він не камікадзе. Частки Березенка і Кононенка є в будь-якому бізнесі, що діє в Україні. Тим більше, в бурштиновому. Адже Бурштин України очолює людина Березенка, і це ні для кого не таємниця.

Відразу після затримання охоронця Розенблата і ще п'ятьох задіяних осіб (помічника Максима Полякова та працівників його організації Депутатський контроль), проведено обшуки в Державному агентстві лісового господарства. Шукали чернетки наказів на рекультивацію земель. Адже Розенблату інкримінують саме схему по рекультивації земель. Відповідно до неї, було заплановано добути весь бурштин під нуль, поділити між собою і державою, і висадити новий ліс. Це мала бути держпрограма така. Наказ про рекультивацію на 3 тисячі гектарів підписав заступник голови Держлісгоспу Віктор Бондар. Його називають людиною Юрія Луценка. Насправді, такий наказ мала підписати ставлениця Банкової глава Держлісгоспу Христина Юшкевич. Її пролобіював на посаду нардеп Руслан Князевич. Але вона не впоралася із завданням Банкової. А саме: не ризикнула підписати наказ на рекультивацію 30 (!) тисяч гектарів. Тому її злили.

Ще одному фігуранту «бурштинової справи» обрали запобіжний західСолом'янський суд столиці обрав запобіжний захід другому затриманому Антикорупційним бюро у «бурштиновій справі».

Але насправді не Розенблат – ідеолог схеми по рекультивації. Автором цієї геніальної ідеї є заступник голови фракції БПП в парламенті Сергій Березенко. Але чомусь його НАБУ не чіпає. Як завжди, ловлять пішаків. Розенблат, кажуть, ходить чорніший за хмару. Виїхати неможна, і якось не по-чоловічому. Залишитися – значить істотно зменшити свої валютні запаси. У будь-якому випадку, до голосування про зняття недоторканності дійде не скоро. Пакетом спрямовані подання повинні бути спочатку розглянуті на Регламентному комітеті. Для цього на комітеті повинні для початку заслухати всіх п'ятьох нардепів, отримати їхні пояснення. Тобто, голосування може відбутися не раніше осені. А який може бути результат голосування? Чи зможуть БППшники втопити Полякова і Дейдея з НФ, але так, щоб НФ на знак помсти не втопив Розенблата? Голосів можуть і не назбирати. Кругова порука. І тоді весь цей цирк закінчить гастролі. Поки не приїде новий.

І вишенька на торті. Поки триває сир-бор з бурштином, блатом і Розенблатром, Кабмін скасував 610-ту постанову. Вона діяла майже 10 років. Тепер лісовими господарствами розпоряджатимуться як захочуть. У ручному режимі. Набравши пару сотень лівих паспортів, будь-який хитрий товариш зможе взяти собі кілька гектарів лісу. Наприклад, під вирощування малини. Але що насправді він робитиме за колючими малиновими кущами – ніхто вже не зможе проконтролювати. Садитимуть малину, а вирощуватимуть – бурштин.

Ольга Василевська-Смаглюк спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: