Бурштинові схеми: яку тактику обрали НАБУ та САП, і чи зможуть позбавити імунітету фігурантів справи

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Зняття недоторканості з п'яти народних депутатів може відбутися, але за умови тиску громадськості – аж до акцій протестів. Якщо зараз суспільству нададуть інші інформаційні приводи, а Верховна Рада почне затягувати голосування за подання, результату не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Каневський, оцінюючи заяву Назара Холодницького про готовність розкрити таємницю слідства й надати матеріали для зняття недоторканості з п'яти нардепів.

«Верховна Рада скоро йде на довгі літні канікули. Парламент до осені вже не збереться, й на цьому всі справи можуть завершитися. Не виключено, що зараз оберуть тактику, аби в парламенті голосування не відбулось аж до осені. За літо, коли вже інформаційна хвиля стихне (цікавість також), можуть повернутися до цієї історії», – міркує експерт.

За його словами, не виключено, що зараз фігуранти будуть застосовувати всі ресурси, в тому числі грошові, для того, щоб відкупитися та переконати свої партії не голосувати за ці подання.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«Це може вплинути на те, що в результаті голосування не станеться», – додає він.

На переконання експерта, Антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура обрали правильну тактику – тактику публічного перебігу справ.

«Антикорупційні органи намагаються опиратися на підтримку суспільства, щоби громадськість бачила: є підозрілі схеми щодо видобутку бурштину, є депутати, які зловживають становищем. Вся надія на те, що суспільство зараз підтримає процеси під стінами парламенту, якщо депутати почнуть блокувати розгляд таких подань», – зауважує Каневський.

За його інформацією, до Розенблата претензії були й раніше, зокрема, щодо сплати податків.

«Сумнівно, що задум влади – просто погратися. Скоріше за все, САП та НАБУ дійсно взялися за елітну корупцію», – резюмує політолог.

«Слово і Діло» наразі зафіксувало лише сім обіцянок Назара Холодницького. Загальний показник його відповідальності – 57%.

Які справи розслідувало Національне антикорупційне бюро і що з цього вийшло, «Слово і Діло» вже з'ясовувало в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Про таке ми мріяли?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: