Які країни світу прихистили найбільше біженців?

Читать на русском

За даними ООН, у світі наразі налічується майже 66 млн біженців і переміщених осіб. «Слово і Діло» розібралося, в яких країнах знайшли притулок більшість із них.

За статистикою, майже кожен сотий житель планети сьогодні є біженцем: їх кількість налічує 65,8 млн осіб, що приблизно відповідає населенню Великобританії.

Основною причиною вимушеної міграції людей у світі є війна, за нею йдуть насильство або переслідування влади.

Скільки вимушених переселенців живе в різних областях України?За даними Міністерства соціальної політики, на 1 червня в Україні налічувалось 1,561 мільйони вимушених переселенців з окупованих Росією територій Донбасу і Криму: «Слово і Діло» відстежило зміни в кількості переселенців по областях.

При цьому основна частина біженців – понад 40 млн – не поспішають залишати батьківщину, й мають статус внутрішньо переміщених осіб. Удвічі менша кількість наважується тікати до іншої країни: за даними ООН, таких людей у світі 22,5 млн. І лише зовсім невелика кількість шукає в інших країнах кращої долі через соціальні або політичні причини – таких людей близько 2,8 млн.

Найбільше число біженців і переміщених осіб налічується в країнах, де тривають активні бойові дії. Причому, в не надто густонаселеній Сирії, де в 2015 році налічувалося 18,5 млн людей, кількість біженців і внутрішньо переміщених осіб становить майже дві третини – 12 млн осіб.

Збройні конфлікти в близьких за кількістю населення Афганістані й Іраку йдуть із меншою інтенсивністю і тягнуться вже значно довше, тому число біженців та внутрішньо переміщених осіб у цих країнах майже втричі менше – 4,7 та 4,2 млн відповідно.

Що стосується держав, які прийняли найбільшу кількість біженців, то в їх списку перше місце посідає сусідня до Сирії та Іраку Туреччина, в якій дотепер знайшли притулок майже 3 млн людей. Ще 1,4 млн прийняв сусід Афганістану – Пакистан, а в близькосхідних Ірані та Лівані знайшли притулок по мільйону біженців.

Дві африканських держави – Ефіопія й Уганда теж дали притулок майже мільйону біженців із Південного Судану, де в 2013 році спалахнув черговий збройний міжетнічний конфлікт.

Варто зазначити, що переважну більшість біженців прийняли аж ніяк не найбагатші країни – 84% вимушених мігрантів переїхали до держав, де дохід на душу населення, за світовими мірками, в кращому випадку є середнім, а здебільшого – низьким.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: