ВР просить Європарламент про додаткові преференції для українських товарів

Читать на русском
Депутати нагадують, що Росія продовжує блокувати український експорт не лише в РФ, але й в інші країни, поставки до яких повністю або частково залежить від транзиту через територію РФ.

Верховна Рада закликала Європейський парламент підтримати запровадження додаткових автономних преференцій на товари з України.

Постанову про звернення до Європарламенту з третьої спроби підтримали 230 нардепів, передає «Слово і Діло».

У зверненні український парламент закликає Європарламент «ухвалити проект законодавчої ініціативи щодо запровадження додаткових автономних преференцій на товари, походженням з України в редакції, запропонованій Європейською Комісією, без виключень і скорочень».

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що «радикали» доб'ються перегляду угоди про ЗВТ з ЄС, якщо цього не зробить владаСказано 5 травня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Депутати нагадують, що Росія продовжує блокувати український експорт не тільки до РФ, але й до Казахстану, Киргизстану та інших країн, постачання до яких повністю або частково залежить від транзиту через територію РФ.

«Надання Європейським Союзом додаткових преференцій в торгівлі продемонстрували б українському бізнесу додаткові переваги функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між сторонами», – наголошують парламентарі.

«Такі торговельні преференції стануть, передусім, важливим сигналом політичної солідарності Європейського Союзу з Україною», – йдеться у зверненні ВР до Європарламенту.

Депутат Ганна Гопко перед голосуванням зазначила, що треба «в усіх ключових точках світових столиць вимагати плану інвестицій в середній і малий бізнес». «Можемо його умовно назвати «план Маршала», – додала вона.

«Те економічне зростання, яке ми побачили в 2017 році, 2,3% ВВП – враховуючи, що 5% ВВП ми витрачаємо на армію, – нам недостатньо, щоб забезпечити розвиток малого і середнього бізнесу», – сказала Гопко.

«Ми просимо про те, щоб зараз був окремий план. Не кредити МФВ, не макрофінансова допомога, а масштабний інвестиційний проект у ключові сектори економіки», – заявила вона і додала, що це має дозволити малому й середньому бізнесу створити робочі місця і розвиватися.

Нагадаємо, раніше у Європарламенті запропонували скоротити обсяг запропонованих Єврокомісією тимчасових автономних торговельних преференцій для України.

Проте 14 червня Європарламент, Єврокомісія і Мальтійське представництво погодили квоти для українських сільгосптоварів, причому частину раніше скасованих квот було відновлено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: