В Євросоюзі узгодили торгові квоти для українських товарів

Читать на русском
Європарламент, Єврокомісія і Мальтійське представництво погодили квоти для українських сільгосптоварів, причому частина раніше скасованих квот була відновлена.

Європарламент, Єврокомісія і Мальтійське представництво погодили квоти для українських сільгосптоварів, причому частина раніше скасованих квот була відновлена.

Переговори пройшли в Страсбурзі пізно ввечері 13 червня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

«Після бурхливих обговорень вдалося досягти сильного компромісу, на який погодилися всі три установи (Європарламент, Єврокомісія і Мальтійське головування). Він передбачає надання Україні преференцій на всі сільськогосподарські продукти, запропоновані Європейською Комісією, причому п'ять з них частково відновлені, а з промислового комплексу видалена сечовина», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, встановлено річні квоти для меду – 2,5 тисячі тонн, томатів оброблених 3 тисячі тонн, пшениці – 65 тисяч тонн, кукурудзи – 625 тисяч тонн.

«Ці скорочення є відповіддю на чутливість деяких держав-членів в сільськогосподарському секторі», – зазначили в ЄС.

В узгодженому тексті робиться акцент на боротьбі з корупцією, що є однією з умов надання торгових преференцій.

Крім цього, вивезені з окупованих територій товари будуть піддаватися додатковим перевіркам. Також Єврокомісія повинна буде докладніше звітувати про реалізацію преференцій.

«Ухвалене вчора рішення забезпечує підтримку торгівлі з Україною при одночасному захисті вразливих для фермерів і промисловості ЄС інтересів», – зазначив доповідач від Європарламенту Ярослав Валеса.

Преференції вводяться на трирічний термін як доповнення до Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

Нагадаємо, 8 червня в ЄС закликали Україну скасувати експортні мита на металобрухт.

6 червня комітет постійних представників Євросоюзу виробив спільну позицію ЄС щодо тимчасових торгових переваг для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: