«Оглядини» у Трампа: в чому інтерес американського лідера та чого очікувати від візиту Порошенка

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Враховуючи, що зустріч з американським президентом, швидше за все, буде недовгою і пройде в присутності віце-президента США Майка Пенса, це, за великим рахунком, свого роду знайомство, «оглядини» українського лідера.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, оцінюючи візит президента України до Вашингтона.

Україна-США: предмет розмови

«Навряд чи сьогодні сторони здатні домовитися про щось істотне. Швидше за все, прозвучать стандартні запевнення про дружбу, мир, територіальну цілісність і підтримку України», - констатував Бортник.

На його погляд, криза довіри між адміністрацією США і Порошенком присутня.

«Це пов'язано з історією довкола Пола Манафорта (політтехнолог, який працював з Віктором Януковичем) і низкою скандалів. З одного боку, ця зустріч потрібна американським «яструбам», щоб покласти український кейс на стіл Трампу. З іншого боку, для Трампа це можливість збалансувати зустріч з Путіним, яка відбудеться менш ніж за місяць на полях саміту G20. Це баланс, який потрібен Трампу, щоб уникнути критики з приводу змови його команди з Кремлем», - аналізує політолог.

На його думку, питання Донбасу на майбутній зустрічі буде обговорюватися досить поверхово, в контексті непорушності Мінських угод.

«Можуть бути цікаві питання в агросекторі, інфраструктурі, енергетиці», - зазначив він.

Інтерес Трампа

«Примітно, що до США полетів і глава НАК «Нафтогаз України». Для Трампа Порошенко і Коболєв цікаві тим, що вони були партнерами і в курсі робіт, які проводив один український холдинг, до якого проявляв інтерес син екс-віце-президента США Байдена. Звичайно, компромат на колишнього високопоставленого американського чиновника може бути цікавий Трампу. Не виключено, що щось на кшталт цього Порошенко міг привезти в Білий дім, щоб зацікавити Трампа в контексті його протистояння з демократами», - міркує експерт.

Завершення війни поза «Мінськом»: що чекає на Україну після зустрічі Трампа з ПорошенкомПолітичний експерт розповів, чого очікувати від зустрічі президентів України і США та яких домовленостей щодо Донбасу вони можуть досягти в ході переговорів.

Політолог додав, що в цьому сенсі Трампу вигідно довести корупцію не Манафорта, а Байдена.

Інтерес Порошенка

«Нас цікавить не зона вільної торгівлі, а торговельні преференції. Україні потрібен доступ не до американських кредитів, а до американських ринків, особливо для агропродукції і металургії. Потрібне спрощення соціальних зв'язків між Україною та США, лібералізація візового режиму», - каже Руслан Бортник.

Експерт додав, що пріоритетними в ході переговорів будуть апеляції до нового документу з гарантіями безпеки України, який може замінити Будапештський меморандум.

«США, як і РФ, не виконали Будапештський меморандум. Вони нам винні в цьому сенсі. Потрібно наполягати на розробці нового документу. Крім того, нам потрібна більш серйозна військова підтримка з боку Штатів, насамперед, через структури НАТО і колишніх країн Варшавського блоку. Просто отримати зброю – безглуздо, ми все одно її не зможемо використовувати», - проаналізував Руслан Бортник.

У рамках візиту Порошенка до США, окрім його зустрічі з Дональдом Трампом, заплановане спілкування з віце-президентом США Майком Пенсом, главою Держдепу Рексом Тіллерсоном, міністром оборони Джеймсом Маттісом та іншими американськими чиновниками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: