Завершення війни поза «Мінськом»: що чекає на Україну після зустрічі Трампа з Порошенком

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Головний показник для України зараз полягає в тому, що США всерйоз націлені на те, щоб вирішити питання конфлікту на Донбасі. Саме тому зустріч готується для того, щоб Трамп міг особисто з'ясувати ситуацію в Україні перед переговорами з Путіним на полях саміту G20 у Гамбурзі в липні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи інформацію про зустріч президента України Петра Порошенка з американським лідером Дональдом Трампом наступного тижня.

«Слід звернути увагу на важливий нюанс: перед появою інформації про можливу зустріч президента США з Порошенком прозвучала заява керівника Держдепартаменту США. Рекс Тіллерсон озвучив можливість урегулювання конфлікту на Донбасі поза «Мінськом», без реалізації Мінських угод у тому вигляді, в якому вони були прописані в лютому-2015», - зауважив Карасьов.

Експерт уточнив, що робити однозначні висновки передчасно, але така риторика може означати декілька варіантів розвитку подій.

«Можливо, це означає, що в обмін на «велику угоду» з РФ Путін покине Донбас. Про це насправді Тіллерсон також говорив раніше. Німецький канцлер Меркель і Тіллерсон близько місяця тому зробили важливу заяву про те, що не Україна не виконує Мінськ, а РФ не виконує свої зобов’язання, і кращим інструментом урегулювання ситуації буде вихід Росії з Донбасу», - нагадує політолог.

Рано чи пізно доведеться визнати, що Донбас РФ так просто не віддасть, а бандитів собі не забереВійськовий експерт прокоментував рішення про введення надзвичайного стану в Авдіївці та оцінив ситуацію на Донбасі.

На його погляд, малоймовірно, що РФ прийме умови «великої угоди» просто так.

«З іншого боку, посилення санкцій з боку США дійсно вже помітно лякає РФ. Тому ситуація неоднозначна», - уточнив Карасьов.

За його словами, ще одним варіантом розв'язання ситуації поза «Мінськом» може бути тристороннє вирішення конфлікту.

«Можливий сценарій тристоронніх переговорів: певні домовленості між РФ і Україною під гарантії США», - резюмував Вадим Карасьов.

Як повідомляється, за попередніми даними, зустріч Порошенка і Трампа може відбутися 19-21 червня.

Напередодні глава Держдепу США Рекс Тіллерсон заявив, що США не можуть почати історію відносин із Росією з «чистого аркуша».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: