Санкції США: росіянам активно навіюють думку – «Треба терпіти, довкола вороги»

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Санкції США стосовно РФ, які насамперед б'ють по «Газпрому» і російській енергетиці, не слід сприймати як сигнал про посилення ролі України. Безумовно, наші питання – на порядку денному, але не на перших позиціях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, оцінюючи рішення Сенату США посилити санкції проти РФ.

«Перш за все, санкції проти РФ – політика Америки у відповідь на агресивну політику Росії в плані втручання у внутрішні справи США, а також інших країн», - констатував експерт.

За його словами, санкції з боку США стали для РФ потужним сигналом і покаранням одночасно.

«З іншого боку, відіграють велику роль внутрішньополітичні розклади в США. Склалася неоднозначна ситуація: були у Трампа і його адміністрації якісь зв'язки з РФ, чи ні. Якщо так, то наскільки вони серйозні. Все це наклало відбиток. Санкції стали свого роду запобіжником від зміни політики адміністрації Трампа: РФ, незважаючи на всі розмови, повинна відповідати за свої агресивні дії», - говорить політолог.

Завершення війни поза «Мінськом»: що чекає на Україну після зустрічі Трампа з ПорошенкомПолітичний експерт розповів, чого очікувати від зустрічі президентів України і США та яких домовленостей щодо Донбасу вони можуть досягти в ході переговорів.

На його думку, тим не менше, поки у Росії достатньо ресурсів для того, щоб вести ту політику, яка їм була притаманна весь цей час відносно України.

«Економічних і фінансових ресурсів у них вистачає. Є ще аспект соціального ресурсу. Російським громадянам навіюють: «Треба терпіти, довкола самі вороги». І якщо навіть соціально-економічна ситуація для росіян буде погіршуватися, у Кремля є велике поле, щоб продовжувати робити вигляд, ніби санкції не впливають на РФ, її економіку і громадян», - проаналізував Василь Яблонський.

Раніше президент РФ Володимир Путін повідомив, що не розуміє причин рішення США про посилення санкцій, «адже нічого такого екстраординарного не відбувається». При цьому Путін додав, що «коли Захід відчуває в особі РФ серйозного конкурента – під різними приводами вводить санкції».

Додамо, що в санкційному законопроекті містяться норми, які не дозволяють президенту Трампу послабити чи скасувати вжиті щодо Росії заходи без схвалення Конгресу США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: