Захист Януковича пояснив, чому проти суду присяжних

Читать на русском
Адвокат екс-президента Януковича Віталій Сердюк заявив, що проти суду присяжних тому що, за його словами, більшість присяжних бюджетники.

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк заявив, що проти суду присяжних тому що, за його словами, більшість присяжних бюджетники.

Про це він сказав журналістам перед засіданням у справі екс-президента у п’ятницю, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«В цьому судовому засіданні суд присяжних вести не можна, оскільки захист проти проведення суду присяжних <…> Ви подивіться, 70 відсотків присяжних, які є в Оболонському суді, - це бюджетники, по-перше», - сказав він.

«По-друге, люди, які раніше працювали або мали контакти з правоохоронною системою. За умов, в яких опинились ці присяжні, казати про можливість об’єктивного розгляду ними справи не є можливим. Тому захист категорично проти суду присяжних і за суд у складі трьох суддів», - сказав Сердюк.

Також на початку судового засідання Сердюк заявив про неможливість «справляння правосуддя» через те, що у Вищій Раді правосуддя є справа на головуючого суддю.

«Стало відомо про наявність у Вищій раді правосуддя двох дисциплінарних проваджень щодо головуючого по цій справі судді Дев'ятка, одна з яких перебуває у провадження члена ВРП Комкова, інша – у голови ВРП Бендисюка», - сказав він.

Сердюк нагадав, що за законом, суддю не можна притягнути до відповідальності за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Адвокат Януковича зазначив, що в разі встановлення ВРП дисциплінарного проступку, Дев'ятко може бути звільнений.

«Це свідчить про наявність об'єктивного ризику використання службовими особами ГПУ вказаних дисциплінарних справ з метою впливу на хід підготовчого засідання», - сказав він.

«Заявляємо про неможливість справляння правосуддя колегією суддів у цьому складі до вирішення всіх питань, пов'язаних з притягненням до дисциплінарної відповідальності», - додав Сердюк.

У свою чергу прокурор зазначив, що наявність таких проваджень не є підставою, але він звернув увагу, що захист не використовує своє право заявлення відводу судді.

Сам суддя зазначив, що йому невідомо про існування проваджень щодо нього у ВРП.

«Мені особисто не відомо, які є скарги у ВРП щодо мене. Одна я запевняю вас, що не порушував дисципліну, тому не боюся ні ГПУ, ні вищої ради правосуддя», - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні, 16 червня, Оболонський районний суд Києва продовжив розгляд справу про державну зраду екс-президента-втікача Віктора Януковича.

Раніше повідомлялося, що сторона обвинувачення у справі про держзраду Януковича не планує допитувати чинного президента Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: