Звільнення Донбасу: чому Турчинов хоче скасувати АТО

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Очевидно, що українське політичне керівництво дозріло до усвідомлення необхідності розробки стратегії звільнення окупованих територій – аж до запровадження воєнного стану.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи заяву секретаря Радбезу України Олександра Турчинова про необхідність завершити антитерористичну операцію і перейти до інших форматів захисту України.

«2015 року з'явилася стратегія розвитку сектору безпеки. Вже тоді говорилося, що цей документ необхідно розбити на дві частини – стратегію ведення тактичних бойових дій і стратегію розвитку на більш віддалену перспективу. Причому обидві частини повинні бути взаємопов'язані. Перша складова стратегії повинна бути початковим пунктом другої. Образно кажучи, зводити будинок з даху – безглуздо, тому зрозуміло, що стратегія гальмує сама себе», - вважає військовий експерт.

Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО в заявах виконавчої владиУ день третьої річниці антитерористичної операції на сході країни «Слово і Діло» пропонує до уваги читачів останній із циклу матеріалів, присвячених трагічним подіям на Донбасі, – огляд обіцянок виконавчої влади.

Фахівець припустив, що незабаром може відбутися засідання РНБО, на якому, можливо, якісь «карти» будуть відкриті.

«Насправді сьогоднішнє становище, коли всі наші сили і засоби перебувають у підпорядкуванні антитерористичного центру, а за фактом ми ведемо війну, – плачевна ситуація для України. Про це не раз говорилося, але нічого не робилося, щоб виправити ситуацію», - підкреслив він.

Тривалий час Київ постійно озирався на Захід, який твердив – «не провокувати РФ». Але й на Заході ситуація змінюється, судячи з поствиборчої риторики лідерів провідних держав. Напевне, до нашої влади прийшло розуміння того, що введення воєнного стану не буде оскаржуватися нашими західними партнерами.

«Давно можна було зрозуміти – Кремль, якщо захоче, сама знайде привід і створить умови для провокацій. З нашого боку просто стояти і боятися спровокувати агресора – безперспективне заняття. Ми не просто втратили, а самі віддавали ініціативу в руки супротивника», - констатував експерт.

«Не виключено, що в Україні може бути введено воєнний стан», - спрогнозував Микола Сунгуровський.

Раніше секретар РНБО заявляв про намір оголосити негайну мобілізацію в разі значного загострення ситуації в зоні АТО. Загальний показник рівня відповідальності політика – 53%.

Що обіцяли учасникам АТО і простим українцям чиновники за час війни – «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО у заявах виконавчої влади».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: