Відключення гарячої води у Києві: до чого призводять такі експерименти

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

У 2014-2015 роках, коли практикувалися експерименти з відключенням гарячої води, дуже показовою була кількість аварійних ситуацій в столиці, що значно зросла. Це прямий результат «економії», яка в підсумку веде до зростання як витрат, так і аварійності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи заяву голови наглядової ради «Київенерго» Івана Плачкова про те, що п'ять районів Києва можуть залишитися без гарячої води до жовтня.

«По-перше, історія з відключеннями з метою економії почалася ще 2014-го. Але економія близько 15 мільярдів кубометрів для такої компанії, як «Київенерго», - розмова ні про що. Економія гарячої води неефективна. По-друге, труба, в якій немає води, схильна до ерозії. Це закон фізики, на який не впливають ані борги споживачів, ані навіть «Київенерго». Тому економія гарячої води влітку дуже негативно позначається на стані системи і веде до зростання числа аварійних ситуацій. І в «Київенерго» добре це знають», - пояснює експерт.

Три роки після виборів мера Києва: які передвиборчі обіцянки встиг виконати КличкоМіський голова Києва Віталій Кличко реалізував 41 відсоток власних передвиборчих обіцянок, іще 16 відсотків він провалив.

Фахівець підкреслив, що цю ситуацію вже кілька років педалює НАК «Нафтогаз України».

«Торік, приміром, за борги були заарештовані рахунки «Київенерго». При тому йшлося не про борги як такі, а про пеню, що її нарахував цій компанії «Нафтогаз». Цього року НАК просто відмовив «Київенерго» в лімітах на газ і дав вказівку зупинити його постачання», - говорить Землянський.

На його погляд, ситуація має вигляд показової акції з боку НАК «Нафтогаз України».

«Можна скільки завгодно звинувачувати «Київенерго» в непрозорості тарифів, вимиванні одержуваних від платників коштів, але левова частка тарифів – це вартість газу. До цього додаються неплатежі. Частина людей не платить, частина отримує субсидію. Плюс до того – велика заборгованість комунальних підприємств. Так і формуються борги «Київенерго» перед «Нафтогазом», - зазначив він.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв покінчити з щорічними відключеннями води вліткуСказано 24 червня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«При цьому не діють, зайнявши позицію спостерігачів, мер столиці і Кабмін, які повинні втрутитися в ситуацію і пропонувати можливі шляхи вирішення – реструктуризація чи створення групи з урегулювання ситуації», - резюмував Валентин Землянський.

Нагадаємо, ще три роки тому мер Києва Віталій Кличко пообіцяв покінчити зі щорічними відключеннями гарячої води влітку, однак досі не знайшов можливості вирішити проблему.

Що зробив для столиці й киян протягом трьох років керівництва містом Віталій Кличко – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Три роки після виборів мера Києва. Які передвиборні обіцянки встиг виконати Кличко».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: