Порошенко присвоїв білорусу Жизневському звання Героя України

Читать на русском
Загиблий активіст євромайдан білорус Михайло Жизневський став першим іноземцем, який був удостоєний звання Героя України.
Михайло Михайлович Жизневский - білоруський активіст євромайдан і журналіст, член Самооборони Майдану.

Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв герою Небесної сотні громадянину Білорусі Михайлу Жизневському звання Героя України.

Про це повідомляє прес-служба глави держави, передає «Слово і Діло».

Зірку Героя України Порошенко вручив батькам Жизневського.   «Він поклав своє життя за нашу і вашу свободу. Для нас Михайло - не іноземець, для нас Михайло - українець в душі... Пишаюся, що сьогодні до славної когорти українців, які носять звання Герой України, приєднався і ваш син - великий білорус і великий українець», - сказав Порошенко.

Відзначається, що вперше в історії звання Героя України присвоєно іноземному громадянину.

Михайло Жизневський загинув від снайперської кулі 22 січня 2014 року на вулиці Грушевського в Києві під час Революції гідності. До свого 26-річчя він не дожив чотири дні.

За даними ГПУ, Жизневський і декількох інших активістів Майдану застрелили мисливськими патронами.

«Вони були вбиті або їм було завдано тілесних ушкоджень з гладкоствольної зброї, з якого вистрілювали гумові кулі. Але нам вдалося встановити, що кілька працівників міліції вставляли туди мисливські патрони, від яких і загинули наші герої», - повідомляв колишній генпрокурор України Віталій Ярема.

Два Майдани – один результатВиконання присвячених Євромайдану обіцянок нинішніх представників влади очима Максима Кречетова.

У листопаді 2014 року президент України Петро Порошенко нагородив орденами героїв Небесної сотні трьох іноземців - громадянина Білорусі Михайла Жизневського і громадян Грузії Зураба Хурцію і Давида Кіпіані, які загинули під час Революції гідності.

Раніше в ГПУ повідомили, що Адміністрація Януковича знищила частину документів у справі Євромайдану.

Нагадаємо, Кабмін збільшив одноразову допомогу сім'ям загиблих і постраждалим на Евромайдані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: