Глухий кут Близького Сходу: у чому звинувачують Катар і в чому вигода РФ

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Щоразу конфлікт у Перській затоці призводить до масштабних економічних криз і чергового переділу геополітичних впливів. Зараз сусідні країни оголосили справжній бойкот Катару, що може спричинити цілу низку негативних явищ.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Сусідські війни. Про що йдеться в історії з ізоляцією Катару?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політолог Олександр Радчук.

«Головним драйвером дипломатичного скандалу стала Саудівська Аравія. Саме вона першою закрила кордон, припинила морське і повітряне сполучення з Катаром і закликала всі «братні країни і компанії» вчинити аналогічно. Санкції плануються дуже жорсткі. У свою чергу, в Катарі розцінюють такий поворот як спробу змусити рахуватися з інтересами перш за все Саудівської Аравії і ОАЕ», - міркує Радчук.

Експерт додав, що погіршують ситуацію звинувачення, які лунають на адресу влади Катару, щодо спонсорування двох терористичних угруповань - «Аль-Каїди» і ІДІЛ.

«Ще одна причина роздратування сусідів – діяльність потужної телемережі «Аль-Джазіра», що транслює новини арабською та англійською мовами в 100 країн світу, яка знаходиться в Досі і позиціонує себе як перший незалежний телеканал в арабському світі. Хоча особливо не приховує своєї прихильності влади Катару», - зазначив експерт.

Як пояснив політолог, саме медіа відіграли роль в даній ситуації.

Чому зчинився скандал довкола Катару і до чого він призведеДипломатичний скандал навколо фінансування терористів владою Катару набирає обертів: «Слово і Діло» проаналізувало його причини і можливі наслідки.

«Влада Катару повідомляє, що невідомі хакери зламали сайт Нацагентства Катару і розмістили на ньому фейкову заяву еміра про намір першими розірвати дипвідносини із Саудівською Аравією і країнами Перської затоки через погіршення відносин із США. Родзинкою заяви стали позитивні відгуки на адресу Ірану й Ізраїлю, а також руху ХАМАС», - аргументував Радчук.

Фахівець вважає, що Катар як одна з найбагатших країн у регіоні має всі шанси боротися за геополітичне лідерство нарівні з Саудівською Аравією.

На його погляд, інтриги додає неоднозначна позиція США.

«З одного боку, Катар – давній союзник Америки, з іншого Трамп відверто підтримав бойкот Катару. Але пізніше з протилежною за змістом заявою виступив Пентагон. У цій ситуації не виключено, що візит Трампа до саудитів дав сигнал до ізоляції Катару. Адже Катар звинувачують у надмірній співпраці з Іраном», - припустив Радчук.

Політолог уточнив, що на цьому тлі виникає геополітичний трикутник Катар-Іран-Росія.

«РФ і Іран підтримують одне одного у розв'язанні «сирійського питання». Крім того, мова про військове співробітництво. Кремль давно мріяв внести розбрат між арабськими країнами і як метод використовував внутрішні протиріччя і амбіції. Тоді як Трамп, свідомо чи несвідомо, підіграв у цій ситуації - при тому, що Катар досі залишався одним із серйозних союзників США в регіоні», - пояснює експерт.

Як вважає політолог, що б не було справжньою причиною загострення, наслідки у будь-якому разі будуть негативними.

«Для самого Катару – це економічні втрати. Крім того, в Катарі видобувається газ, який купують і країни Європи. Через конфлікт ціна на газ із цього регіону зросте. А значить, більше заплатять пересічні мешканці Європи. Відчути наслідки арабської кризи можуть на собі й українці, адже зараз наша країна закуповує газ на європейських ринках. Більш того, вся ця ситуація, навіть якщо РФ і не причетна, все одно в підсумку вигідна Кремлю в питанні поставок газу з РФ», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Сусідські війни. Про що йдеться в історії з ізоляцією Катару?»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: