Чому зчинився скандал довкола Катару і до чого він призведе

Читать на русском

Дипломатичний скандал навколо фінансування терористів владою Катару набирає обертів: «Слово і Діло» проаналізувало його причини і можливі наслідки.

Причиною скандалу стало захоплення терористами в заручники 26 членів королівської родини Катару під час соколиного полювання. За викуп членів сім'ї і ще 50 осіб, захоплених бойовиками в Сирії, Катар заплатив близько мільярда доларів.

Близько 700 мільйонів доларів були виплачені особам з Ірану і місцевим бойовикам, ще близько 300 мільйонів доларів пішли на виплати угрупованням ісламістів в Сирії, які мають зв'язки з «Аль-Каїдою» і «Ісламською державою».

Такі дії Катару в декількох країнах Близького Сходу розцінили, як опосередковану підтримку «Ісламської держави» та «Аль-Каїди».

Сусідські війни: про що йдеться в історії з ізоляцією Катару?Щоразу конфлікт у Перській затоці призводить до масштабних економічних криз і чергового переділу геополітичних впливів. Що спричинило «катарську кризу» і які наслідки матиме чергове протистояння у довгостроковій перспективі?

Саудівська Аравія, Єгипет, Ємен, Об'єднані Арабські Емірати, Лівія, Мавританія, Бахрейн, Маврикій і Мальдіви вже розірвали дипломатичні відносини з Катаром, але список може продовжити рости.

Частина країн не обмежилася дипломатичними заходами, і повністю перекрила транспортне сполучення з Катаром на землі і в повітрі.

Особливо жорсткі заходи запровадили ОАЕ і Бахрейн: вони вислали катарських дипломатів зі своєї території і відкликали своїх послів, а також висилають громадян Катару і вводять заборону для своїх громадян на відвідування цієї країни.

Наслідки блокади Катару вже призвели до загрози зриву домовленості країн ОПЕК про обмеження видобутку нафти: ціни на неї на світових ринках почали коливатися, а в разі зриву домовленості почнуть зниження.

Сухопутна блокада сусідами призводить до неможливості імпорту низки товарів, зокрема продуктів харчування та будівельних матеріалів.

Також збитки несуть катарські авіалінії, оскільки повітряний простір більшості сусідніх країн для них перекритий, і вікна для польотів в Європу лишаються тільки в Туреччині та Ірані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: