«Залишити все як є» до 2019 року чи оголосити вибори: яким шляхом піде Банкова

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

У медійному просторі дедалі частіше виникає тема дострокових парламентських виборів, і це не дивує на тлі зростаючого впливу бізнесу на прийняття політичних рішень, депутатських прогулів і постійних скандалів у стінах парламенту.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Підготовка до неминучого. Можливості та загрози дострокових виборів до Верховної Ради» спеціально для «Слова і Діла» висловив політолог Олександр Радчук.

«З кожним днем довіра до парламенту в суспільстві згасає, але у противників дострокових виборів завжди знаходиться зручний аргумент – в умовах війни на Сході України це є ризикованим кроком», - зазначив Радчук.

Однак, на його погляд, є й об'єктивні причини недоцільності такого кроку.

«Два основні негативні фактори – витрати з бюджету на проведення виборів під час економічної кризи і відсутність змін у виборчому законодавстві – неминуче спричинять рецидив усіх негативних явищ в наступному парламенті», - пояснює він.

Проте, додав він, з огляду на настрої суспільства, політики починають готуватися до різних сценаріїв.

«Головнийважіль впливу на ситуацію з розпуском парламенту знаходиться на Банковій. Президент може розпустити парламент за певних умов. Зараз основні дискусії навколо коаліції. Чи є все-таки більшість? У ВР стверджують, що є, але от 226 голосів чомусь часто не вистачає», - міркує політолог.

АП готується до трьох варіантів: «переформатування» уряду з коаліцією в такому ж форматі. Другий сценарій можна назвати «залишити все як є» до 2019 року. Це означає, що БПП посилить свої позиції. Третій варіант – готуватися до виборів, але проводити їх тоді, коли це буде найбільш вигідно Президенту.

Як припустив Радчук, ретельна підготовка триватиме щонайменше півроку, після чого ВР може бути розпущена.

«Такий сценарій видається дивним: навіщо проводити дострокові вибори за півтора року до планових? Однак від цього залежить доля не тільки наступної ВР, а й другого терміну Порошенка. Тому логіка в такому кроці є: без «випускання пари» і формування сильної більшості вже в новому парламенті у чинного президента стає менше шансів отримати голоси виборців на другий термін», - пояснює експерт.

На його думку, зараз відносини між БПП і НФ є таким собі «шлюбом за розрахунком».

Урядові перестановки: переформатування Кабміну і приховані загрози для АППолітичні експерти поділились міркуваннями щодо політичної ситуації в парламенті та ймовірних конфліктів у найближчий час у звязку з ухваленням пакету реформ.

«Лідер «фронтовиків» Арсеній Яценюк від своїх амбіцій не відмовився, тоді як сама політична сила має кілька центрів впливу. Перш за все - це команди Авакова і Турчинова. І БПП, і «Народному фронту» нинішня коаліція потрібна як прикриття для підготовки до майбутніх виборів. От лише рейтинги БПП низькі, а НФ практично на «дні», - констатував він.

Політолог не виключив, що Банкова може задіяти старий політтехнологічний метод – кулуарні торги.

«БПП за допомогою торгів про додатковий вплив в уряді або місцях в списку БПП на майбутніх виборах може внести розбрат і розділити команду НФ як мінімум на дві частини. Таким чином БПП нейтралізує свого основного союзника шляхом інкорпорації у власну структуру. Можливо, станеться щось подібне до об'єднання двох політсил, після чого на БПП чекає ребрендинг», - аналізує Олександр Радчук.

Експерт підкреслив, що є ще один доказ того, що Банкова поступово готується до можливих перевиборів.

«Дедалі частіше ми бачимо медійний наступ на найбільших конкурентів. Перш за все, мова про «Батьківщину», яка має один з найвищих рейтингів серед всіх політсил. Поступово посилюється тиск на підконтрольну нардепу Сергію Льовочкіну частину «Оппоблоку». З іншими бенефіціарами цієї партії на Банковій, швидше за все, намагатимуться домовитися», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Підготовка до неминучого. Можливості та загрози дострокових виборів до Верховної Ради».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: